На фото: Всеволод Князєв. Джерело: Sud.ua

Справа Князєва: Мін'юст арештував усе майно та рахунки екс-голови ВСУ

Державна виконавча служба Міністерства юстиції України наклала арешт на рахунки та все майно екс-голови Верховного Суду Всеволода Князєва

Про це повідомила прес-служба Мін'юсту.

"ДВС арештувало рахунки колишнього голови Верховного Суду для стягнення в бюджет майже одного мільйона гривень незаконно отриманого подарунка", — йдеться у повідомленні.

Також державна виконавча служба Міністерства юстиції України наклала арешт на усе майно екс-голови ВС Всеволода Князєва. Рішення ухвалено у зв’язку із невиконанням Князєва Постанови Печерського районного суду міста Києва про конфіскацію в дохід держави незаконно отриманого подарунку в розмірі 906 600 гривень.

"У разі відсутності грошових коштів на рахунках боржника, та у разі виявлення належного на праві власності боржнику рухомого та нерухомого майна, державним виконавцем буде вжито заходів щодо звернення стягнення на виявлене  майно боржника, на яке згідно із законом можливо звернути стягнення", — зазначив заступник Міністра юстиції з питань виконавчої служби Андрій Гайченко.

Вказується, що Всеволод Князєв має у власності чотири одиниці нерухомого майна у місті Миколаєві та Миколаївській області.

Справа голови Верховного суду Всеволода Князєва: що відомо

За даними слідства, у 2002 році український бізнесмен придбав 40,19% акцій гірничо-збагачувального комбінату (ГЗК) у чотирьох компаній. Через 18 років колишні акціонери звернулися до господарського суду з позовом, щоб визнати договір купівлі-продажу цінних паперів недійсним та повернути собі акції ГЗК. Проте, суд відмовив у задоволенні вимог.

"У 2022 році апеляційний суд скасував рішення першої інстанції та визнав недійсним договір купівлі-продажу цінних паперів. Щоб не допустити втрату акцій, на початку березня 2023 року бізнесмен вступив у змову з адвокатом "бекофісу" у Верховному Суді. Протягом березня-квітня 2023 року бізнесмен передав адвокату 2,7 мільйона доларів (1,8 мільйона доларів — суддям Верховного Суду, решта — як "оплата" посередницьких послуг)", — заявляють в САП.

19 квітня 2023 року Верховний Суд ухвалив рішення на користь бізнесмена. Під час слідчих дій НАБУ і САП задокументували передачу та отримання двома траншами 1,8 мільйона доларів. Під час отримання другого траншу у 450 тисяч доларів 15 травня 2023 року голову ВС і адвоката було викрито "на гарячому".

Санкція статті передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк від восьми до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, з конфіскацією майна.

Нагадаємо, що 11 березня колишнього голову Верховного Суду України Всеволода Князєва остаточно визнали винним у вчиненні правопорушення, пов'язаного з корупцією. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 24.04.2024 18:31