Костянтин Жеваго. Джерело: latifundist.com

Справа про виведення 519 млн грн з банку "Фінанси та Кредит": Жеваго зі спільниками отримали нову підозру

Українському бізнесменові, політику та колишньому акціонеру банку "Фінанси та Кредит" Костянтину Жеваго, а також трьом його спільникам оголосили про нову підозру. Йдеться про екс-голову правління банку та його двох заступників. Фігуранти завдали збитків банку на суму 1,4 мільярда гривень.

Про це повідомила прес-служба Державного бюро розслідувань.

Відомо, що Жеваго у травні 2007 року — жовтні 2010 року сформував злочинну організацію, до складу якої увійшли голова, члени правління банку "Фінанси та Кредит" та інші наближені до нього особи.

Розтрата коштів банку "Фінанси та Кредит": як діяла злочинна схема

Підконтрольна олігархові українська компанія отримала кредит в банку "Фінанси та Кредит", що було зроблено в порушення правил кредитування. Надалі ці гроші були виведені на інші офшорні компанії Жеваго.

Щоб приховати незаконне походження грошей, фігуранти схеми у 2010-2015 роках уклали кредитний договір та понад 100 додаткових угод до нього між підконтрольною компанією та банком. Додаткові угоди систематично та безпідставно дозволяли збільшувати кредитний ліміт, що видавався банком на підконтрольну олігарху компанію без будь-якої ліквідної застави.

Учасники групи таким чином вивели з банку 519 мільйона гривень. Надалі кошти були легалізовані учасниками схеми. Загальні збитки банку "Фінанси та Кредит" внаслідок кредитування компанії Жеваго склали 1,4 мільярда гривень.

ДБР повідомило про підозру Жеваго у створенні та керівництві злочинною організацією, привласненні та розтраті майна, легалізації майна, одержаного злочинним шляхом в особливо великому розмірі у складі злочинної організації. Колишній голова правління банку та його два заступники підозрюються в участі у злочинні організації, привласненні та розтраті майна в особливо великому розмірі у складі злочинної організації. Фігурантам загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 12 років.

Що відомо про іншу справу Констянтина Жеваго

Раніше ДБР повідомило про підозру Жеваго та низці керівників банку за іншим фактом — організації розтрати 113 мільйона доларів фінансової установи.

Станом на сьогодні на майно підозрюваного олігарха накладено арешт. Зокрема, арештовані акції його підприємств на сотні мільйонів гривень корпоративні права товариств та 26 об’єктів нерухомості. На майно інших юридичних осіб, які пов’язані з колишнім депутатом також накладено арешт: це 14 майнових комплексів, 21 частина майнових комплексів, 30 нежитлових приміщень, 10 квартир, вертоліт, яхта.

У жовтні 2020 року арештовані активи, вартістю понад 300 мільйонів гривень, були передані до АРМА. Це активи у вигляді корпоративних прав, коштів та 26 об’єктів нерухомості — оздоровчих комплексів, готелів, житлових та комерційних приміщень розташованих у центральних частинах Києва, Харкова, Полтави, Кривого Рогу, загальною площею понад 22 тисячі м2.

Нагадаємо, у лютому Державне бюро розслідувань повідомило про підозру вже третьому заступнику голови правління АТ "Банк "Фінанси та Кредит", який розікрав мільярди в інтересах власника  колишнього українського олігарха Костянтина Жеваго.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 09.05.2024 15:25