Фото: ДБР

Третій топ-менеджер банку "Фінанси та Кредит" отримав підозру за розкрадання в інтересах Жеваго

Державне бюро розслідувань (ДБР) повідомило про підозру вже третьому заступнику голови правління АТ "Банк "Фінанси та Кредит", який розікрав мільярди в інтересах власника колишнього українського олігарха Костянтина Жеваго.

Про це йдеться у повідомленні прес-служби ДБР.

Зазначається, що топ-менеджер свого часу обіймав посаду заступника голови правління, а у 2015 році став головою правління АТ "Банк "Фінанси та Кредит". Колишній власник фінустанови ще у 2010 році створив злочинну організацію, через яку були вкрадені гроші банку, що підривало українську економіку. До виведення коштів та подальшої їх легалізації він залучив серед інших й щонайменше трьох заступників голови правління банку.

"Лише в одному епізоді діяльності учасників злочинної організації встановлено збитки у понад 560 мільйонів гривень", наголошують у ДБР.

Доведено, що колишній власник достеменно знав, що до фінансових активів банку входять банківські депозити фізичних та юридичних осіб та кошти, отримані в межах рефінансування від Національного банку України. Водночас він вирішив через підставних осіб отримати контроль над приватним товариством, яке штучно залучало кредитні кошти від банку. 

"Після перерахування грошей на комерційну структуру, гроші перенаправлялись у підконтрольні олігарху компанії-нерезиденти для їх подальшої легалізації", пояснюють у бюро розслідувань.

Колишньому заступнику Голови правління банку повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 255, ч. 5 ст. 191 КК України (розтрата майна в особливо великих розмірах у складі злочинної організації). Наразі його затримали, вирішується питання щодо обрання міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Додамо, що наприкінці 2023 року в цьому кримінальному провадженні було викрито та затримано ще двох колишніх заступників голови правління АТ "Банк "Фінанси та Кредит". Їм було повідомлено про підозру за аналогічними статтями та обрано запобіжний захід у вигляді триманні під вартою із визначенням суми застави в розмірі 450 мільйонів гривень та 467 мільйонів гривень відповідно. Станом на теперішній час заставу не внесено.

Нагадаємо, Державне бюро розслідувань заявило, що наразі накладено арешт на нерухоме майно та транспортні засоби львівського бізнесмена Ігоря Гринкевича, а також на майно членів його родини. Також, за даними ДБР, ініційовано питання про накладення арешту на нерухоме майно нареченої сина львівського бізнесмена Софії Морозюк та ще одного співучасника.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 15.02.2024 11:57