Колаж ТrueUA

Справу про загибель помічника Залужного Частякова передали до ДБР: у матеріалах зʼявилася нова кваліфікація, — джерела

У вівторок, 7 листопада, кримінальне провадження щодо вибуху гранати, який призвів до загибелі помічника головнокомандувача Збройних сил України Геннадія Частякова ввечері 6 листопада під Києвом, було скероване до Державного бюро розслідувань.

Джерела TrueUA в Офісі генерального прокурора підтвердили відповідну інформацію Національної поліції України й вказали на те, що, окрім раніше визначеної ч. 1 ст. 115 Кримінального кодексу, до справи додалися ще дві статті ККУ.

Зокрема, йдеться про ч. 1 ст. 263 ККУ — про незаконне виготовлення, переробку чи ремонт вогнепальної зброї або фальсифікацію, незаконне видалення чи зміну її маркування, або незаконне виготовлення бойових припасів, вибухових речовин чи вибухових пристроїв, яке карається позбавленням волі на строк від трьох до семи років.

Також справу кваліфікували за ч. 4 ст. 410 ККУ — викрадення, привласнення, вимагання військовою службовою особою зброї, бойових припасів, вибухових або інших бойових речовин, або заволодіння ними в умовах воєнного стану або в бойовій обстановці, розбій з метою заволодіння зброєю, бойовими припасами, вибуховими чи іншими бойовими речовинами, засобами пересування, військовою та спеціальною технікою, а також вимагання цих предметів, поєднане з насильством, небезпечним для життя і здоров’я потерпілого. Такі дії, згідно з цією статтею ККУ, караються позбавленням волі на строк від десяти до п’ятнадцяти років.

Що відомо про загибель Геннадія Частякова

Ввечері 6 листопада у селі Чайки на Київщині від вибуху гранати у своєму будинку загинув військовий Геннадій Частяков, який був помічником головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного. При огляді помешкання поліція виявила ще п'ять цілих гранат. Також постраждав і 13-річний син Частякова — Гліб, він нині перебуває у лікарні у важкому станіВодночас дочка Частякова отримала незначні травми.

Залужний розповів, що в одному із подарунків Частякову, який в той день відзначав день народження, спрацював невідомий вибуховий пристрій. Внаслідок вибуху Частяков і загинув. У нього залишилися дружина та четверо дітей.

Міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко розповів, що спочатку до рук боєприпас взяв син помічника Залужного та почав крутити кільце. Однак військовослужбовець забрав гранату в дитини та висмикнув кільце, спровокувавши трагічний вибух.

Нагадаємо, речниця Міністерства внутрішніх справ Мар’яна Рева розповідала, що чоловік, який подарував гранати Геннадію Частякову, попереджав його, що гранати бойові. Водночас, за її словами, факти говорять про те, що, коли Частяков тримав гранату в руках, ймовірно, не вірив, що вона бойова.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 07.11.2023 17:11