Невдала спроба державного перевороту в Болівії. Джерело: соцмережі

Спроба державного перевороту в Болівії виявилася невдалою: генерала заарештували

У болівійському місті Ла-Пас у середу, 26 червня, ввечері військові зайшли у президентський палац. Таким чином високопоставлений генерал Хуан Хосе Зеніга намагався влаштувати державний переворот. Однак він виявився невдалим, а самого воєначальника вже заарештували.

Про це повідомила агенція Reuters. Журналісти зазначили, що генерал Хосе Вілсон Санчес, призначений президентом Луїсом Арсе новим головнокомандувачем збройних сил Болівії замість Зеніги, закликав до спокою та відновлення порядку.

"Я наказую, щоб увесь особовий склад, мобілізований на вулицях, повернувся до своїх підрозділів. Ми благаємо, щоби не пролилася кров наших солдат", — заявив він.

Із заявою про ситуацію в державі виступив також президент Болівії. Він висловив вдячність громадським організаціям і "всьому болівійському народу, хто вийшов на вулиці та висловив себе через різні ЗМІ, відмовляючись від спроби перевороту".

Також канцелярія президента навела слова Арсе про те, що сьогодні країна зіткнулася зі спробою державного перевороту та "знову стикається з інтересами, щоби припинити демократію в Болівії".

Тим часом оглядачі фіксують посилення напруги в Болівії перед загальними виборами 2025 року. У перегонах планує брати участь "лівий" колишній президент Ево Моралес (очолював державу з 2006 по 2019 роки), який раніше був союзником чинного президента Арсе. Це створює великий розкол у керівній соціалістичній партії та ширшу політичну невизначеність.

Журналісти Reuters додали, що багато хто не хоче повернення Моралеса, якого скинули на тлі масових протестів і замінили тимчасовим консервативним урядом. Потім Арсе виграв вибори 2020 року.

Нещодавно генерал Зеніга заявив, що Моралес не повинен повернутися на посаду президента, та погрожував заблокувати його, якщо він це спробує. Зазначається, що це змусило Арсе усунути Зенігу з посади.

Перед нападом на президентський палац Зеніга звернувся до журналістів на площі. Під час виступу він розповів, що гнів у країні зростає та що треба боротися з економічною кризою через виснаження резервів центрального банку, а також про тиск на болівійську валюту через скорочення експорту газу.

"Три начальники збройних сил прийшли, щоби висловити наше занепокоєння", — сказав він місцевій телекомпанії, закликаючи до формування нового кабінету міністрів.

Пізніше в середу Зеніга розповів журналістам, що в неділю Арсе попросив його "підняти щось", щоби підвищити свою популярність. Своєю чергою, міністр внутрішніх справ Едуардо дель Кастільйо заявив, що Зеніга намагався заручитися підтримкою народу. Під час інцидентів у середу в Ла-Пасі поранено дев'ятьох людей.

Нагадаємо, в серпні минулого року в Габоні, що на західному узбережжі Центральної Африки, теж відбувся державний переворот — військові оголосили про захоплення влади. Це сталося після того, як державний виборний орган оголосив про перемогу президента Алі Бонго.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 27.06.2024 08:16