Фото: TASS/Zsolt Czegledi

США і Південна Корея розпочали масштабні військові навчання на тлі ядерних погроз КНДР

У понеділок, 19 серпня, американські та південнокорейські війська розпочали великомасштабні навчання, спрямовані на зміцнення їхніх спільних оборонних можливостей проти ядерної Північної Кореї, яка знову звинуватила союзників у відпрацюванні вторгнення.

Про це повідомляє ABC News.

Щорічні літні навчання відбуваються на тлі збільшеної напруженості на Корейському півострові, оскільки темпи як демонстрацій зброї Північною Кореєю, так і спільних військових навчань США та Південної Кореї зросли в межах циклу дій у відповідь.

Навчання почалися за кілька годин після того, як МЗС Північної Кореї опублікувало заяву, в якій повторило твердження Півночі про те, що такі навчання є "провокаційними військовими навчаннями для агресії". У ньому йдеться, що ядерні амбіції Півночі таким чином виправдані, і додається, що вкрай важливо "постійно підтримувати баланс сил для запобігання війні шляхом накопичення найбільшого стримувального потенціалу".

Сполучені Штати та Південна Корея описують свої спільні навчання як оборонні за своєю суттю та останніми роками розширюють і вдосконалюють свою підготовку, щоб протистояти мінливим загрозам з боку Півночі. Військові США та Південної Кореї поки що не відреагували на заяву МЗС Північної Кореї.

Скільки триватимуть навчання

Навчання Ulchi Freedom Shield, що триватимуть 11 днів, до 29 серпня, передбачають як комп'ютерні симуляції військових ігор, так і понад 40 видів польових навчань, включно з навчанням з бойовою стріляниною. Союзники заявили, що цьогорічна програма спрямована на підвищення готовності до різних північнокорейських погроз, зокрема ракети, глушення GPS і кібератаки, а також відображатиме уроки, витягнуті з недавніх збройних конфліктів.

У навчаннях, які відбудуться з понеділка по четвер одночасно з навчаннями з цивільної оборони та евакуації, візьмуть участь близько 19 тисяч південнокорейських військовослужбовців. Вони будуть включені в програми, засновані на сценаріях ядерної атаки з боку Північної Кореї.

Американські військові не підтвердили кількість американських військ, які беруть участь у навчаннях, і не повідомили, чи включатимуть вони стратегічні активи США. В останні місяці Сполучені Штати збільшили регіональне розгортання далеких бомбардувальників, підводних човнів та авіаносних ударних груп для тренувань із південнокорейськими та японськими військами.

Навчання можуть спровокувати агресивну реакцію з боку Північної Кореї, яка виставляє напоказ свою зростальну програму озброєнь і усно погрожує Вашингтону та Сеулу ядерним конфліктом.

Раніше цього місяця північнокорейський лідер Кім Чен Ин влаштував у столиці країни Пхеньяні грандіозну церемонію в ознаменування постачання 250 ракетних установок, здатних нести ядерну зброю, до передових військових частин і закликав до безперервного розширення ядерної програми своїх збройних сил.

Ця подія посилила стурбованість щодо програми озброєнь Кіма, оскільки він демонструє намір розмістити ядерну зброю на полі бою вздовж кордону Північної Кореї з Південною Кореєю і заявляє, що її армія може відреагувати запобіжними ядерними ударами, якщо вважатиме, що керівництво перебуває під загрозою.

Аналітики кажуть, що Кім може спробувати посилити тиск у рік виборів у США, оскільки він прагне досягнення своїх довгострокових цілей — змусити Вашингтон прийняти ідею Північної Кореї як ядерної держави та вести переговори про поступки у сфері економіки та безпеки з позиції сили.

Нагадаємо, координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі заявив, що військова співпраця Росії з Північною Кореєю несе загрозу не лише Україні, а й для держав Тихоокеанського регіону. Глава Кремля у нинішній ситуації нагально потребує допомоги союзників.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 19.08.2024 07:56