Наслідки обстрілу Сектора Гази. Джерело: AP

США й Ізраїль обговорюють майбутнє Сектора Гази після перемоги над ХАМАСом

Сполучені Штати Америки й Ізраїль розпочали обговорювати майбутнє Сектора Гази. Є велика ймовірність, що туди можуть ввести іноземні війська, якщо Армії оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) вдасться витіснити ХАМАС.

Про це повідомив Bloomberg. Анонімні джерела журналістів стверджують, що розмови викликані відчуттям терміновості розробити план щодо майбутнього Гази на тлі наземної операції Ізраїлю.

Не виключається створення миротворчого багатонаціонального контингенту для введення в Сектор Гази. Перший варіант — це надання контролю над регіоном за підтримки військових США, Великої Британії, Німеччини та Франції. За словами джерел, в ідеалі до цього мають приєднатися також представники арабських країн.

"Другий варіант — це миротворчі сили за зразком багатонаціональних груп спостерігачів, які діють на Синайському півострові та навколо нього, дотримуючись умов мирного договору між Єгиптом та Ізраїлем. Ще один варіант передбачає передачу Гази під тимчасовий нагляд ООН", — йдеться в повідомленні.

Джерела зазначили, що розмови про майбутнє Гази залишаються на початковій стадії. Своєю чергою, держсекретар США Ентоні Блінкен відкрито сказав, що Сектор Гази не повернеться до статус-кво під керівництвом ХАМАСу.

Представник Ради національної безпеки Едріен Вотсон сказала Bloomberg, що "відправлення американських військ до Гази в складі миротворчих сил не розглядається".

Аналітики видання тим часом зробили висновок, що всі названі варіанти є політично небезпечними для президента США Джо Байдена й інших країн. Білий дім вважає, що піддавати небезпеці навіть невеликий контингент американських військ може виявитися політично ризикованим.

Нагадаємо, що 31 жовтня Ізраїль завдав авіаудару по Сектору Гази та знищив командира батальйону "Центральна Джабалія" Ібрагіма Біарі. За інформацією ізраїльських спецслужб, він причетний до атаки 7 жовтня.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 01.11.2023 09:58