Фото ілюстративне. Джерело: defense.gov

США можуть передати Ізраїлю частину снарядів, призначених для України, — Axios

Троє ізраїльських посадовців на умовах анонімності повідомили, що Пентагон має намір відправити Ізраїлю "десятки тисяч" 155-міліметрових артилерійських снарядів, які були призначені для України.

Про це інформує Axios. За даними видання, Ізраїль повідомив США, що йому терміново потрібні артилерійські снаряди для підготовки до наземного вторгнення в Сектор Гази й потенційної ескалації війни вздовж ізраїльсько-ліванського кордону.

Американські співрозмовники видання припускають, що перенаправлення артснарядів, що призначались Україні, до Ізраїлю не матиме негайного впливу на здатність українських сил вести війну.

Імовірно, йдеться про 155-міліметрові снаряди, які Америка зберігає безпосередньо в Ізраїлі в межах двосторонньої угоди. Їх із початку року поступово вивозили й передавали Україні, пише Axios.

Доступ до місць зберігання зброї мають лише американські військовослужбовці. Однак згідно з угодою між країнами, Ізраїль може використовувати ці боєприпаси у разі війни за умови схвалення з боку США. Раніше Ізраїль отримував доступ до цих запасів під час війни з Ліваном у 2006 році, а також під час загострення в Газі у 2014-му.

Нагадаємо, за даними ЗМІ, Ізраїль попросив у Сполучених Штатів 10 мільярдів доларів у вигляді надзвичайної військової допомоги. Раніше американські посадовці, й сам Джо Байден, запевняли, що США здатні одночасно надавати підтримку як Україні, так і Ізраїлю, підтримуючи при цьому міжнародний рівень обороноздатності.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими 

Світ, 20.10.2023 01:07