Джо Байден. Джерело: Facebook

США переглянуть своє рішення щодо заборони відправлення військових підрядників в Україну, — CNN

Адміністрація президента США Джо Байдена рухається до скасування фактичної заборони на розміщення американських військових підрядників в Україні. Вони допоможуть Збройним силам країни підтримувати та ремонтувати надані американцями системи озброєння.

Про це повідомляє CNN з посиланням на чотирьох американських чиновників, знайомих з цим питанням.

Як зазначає видання, ця зміна ознаменує ще одне значне зрушення у політиці адміністрації Байдена щодо України, оскільки США шукають способи дати українським військовим перевагу над Росією. За словами чиновників, над цією політикою все ще працюють представники адміністрації, і вона ще не отримала остаточного схвалення від президента Джо Байдена.

"Ми не ухвалили жодних рішень, і будь-яке обговорення цього питання передчасно", — заявив один із представників адміністрації. "Президент абсолютно твердий у тому, що він не відправлятиме американські війська в Україну".

За словами чиновників, схвалення цієї зміни, найімовірніше, буде прийнято цього року і дозволить Пентагону надавати контракти американським компаніям на роботу на території України вперше після російського вторгнення у 2022 році. Чиновники заявили, що сподіваються, що це пришвидшить технічне обслуговування та ремонт систем озброєння, що використовуються українською армією.

Останні два роки Байден наполягав на тому, щоб усі американці, особливо американські війська, трималися якомога далі від українських ліній фронту. Білий дім сповнений рішучості обмежити як небезпеку для американців, так і думку, особливо з боку Росії, про те, що американські військові беруть участь у бойових діях там. Держдепартамент прямо застеріг американців від поїздок до України з 2022 року.

В результаті надану США військову техніку, яка зазнала значних пошкоджень у боях, довелося вивозити з країни до Польщі, Румунії чи інших країн НАТО для ремонту, і цей процес потребує часу. Американські війська також готові допомогти українцям з більш плановим технічним обслуговуванням та логістикою, але лише здалеку через відеочат чи захищений телефон — домовленість, яка має притаманні обмеження, оскільки американські війська та підрядники не можуть працювати безпосередньо із системами.

За словами чиновників, представники адміністрації почали серйозно переглядати ці обмеження в останні кілька місяців, оскільки Росія продовжувала досягати успіхів на полі бою, а американське фінансування України зупинилося в Конгресі. За словами чиновників, дозвіл досвідченим, фінансованим урядом США американським підрядникам зберігати присутність в Україні означає, що вони зможуть набагато швидше відновлювати дороге пошкоджене обладнання. Однією з передових систем, яка, за словами чиновників, швидше за все, вимагатиме регулярного технічного обслуговування, є винищувач F-16, який Україна має отримати пізніше цього року.

Чиновник наголосив, що компанії, які претендують на контракти, мають розробити надійні плани щодо зниження ризиків, щоб зменшити загрози для своїх співробітників.

Обговорення йдуть за серією рішень, які США ухвалили в останні місяці, щоб спробувати допомогти Україні дати відсіч росіянам. Наприкінці травня Байден дозволив Україні завдавати ударів по цілях на території Росії, неподалік кордону з українським містом Харковом, з використанням американської зброї — прохання, яке США неодноразово відхиляли в минулому. Минулого тижня ця політика, схоже, знову розширилася, коли радник із національної безпеки Джейк Салліван заявив, що Україна може завдати контрудару в будь-якому місці вздовж українсько-російського кордону, використовуючи американську зброю.

Нинішні та колишні чиновники, знайомі з дискусіями щодо розміщення підрядників в Україні, підкреслили, що зміна політики не призведе до такої переважної присутності американських підрядників, яка існувала в Іраку та Афганістані. Натомість, швидше за все, в Україні одночасно працюватиме від кількох десятків до кількох сотень підрядників.

"Це буде набагато більш цілеспрямована та продумана спроба підтримати Україну в країні", — сказав офіцер армії у відставці Алекс Віндман, який обіймав посаду директора з європейських справ у Раді національної безпеки колишнього президента Дональда Трампа.

Нагадаємо, раніше повідомлялось, що вже 25 червня Сполучені Штати Америки можуть оголосити про новий пакет військової допомоги для України. Його вартість становитиме 150 мільйонів доларів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 25.06.2024 21:48