Фото ілюстративне зі соцмереж

США провели таємні переговори з Іраном: про що йдеться

Адміністрація Джо Байдена намагається уникнути нової ескалації на Близькому Сході. Тож два американські високопосадовці цього тижня в Омані провели непрямі переговори з іранськими офіційними особами.

Таку інформацію оприлюднило видання Axios із посиланням на власні джерела, обізнані з ходом переговорів.

Перемовини за участю головного радника президента Байдена з питань Близького Сходу Брета Макгерка та виконувача обов'язків посла США в Ірані Абрама Пейлі стали першим раундом дискусій між США та Іраном зі січня, коли аналогічні переговори відбулися в Омані.

За інформацією джерел видання, Макгерк і Пейлі прибули до Оману у вівторок і зустрілися з оманськими посередниками. Невідомо, хто представляв Іран.

Джерела також повідомили, що переговори зосередили на з'ясуванні наслідків дій Ірану та його маріонеток в регіоні, а також на обговоренні занепокоєння США щодо статусу іранської ядерної програми. Декілька іранських посадовців натякнули в останні тижні на можливість того, що Іран рухається в напрямку виробництва ядерної зброї.

Білий дім і Державний департамент США відмовилися коментувати переговори в Омані.

Перемовини відбулися трохи більше ніж через місяць після безпрецедентної ракетної та дронової атаки Ірану на Ізраїль 13 квітня. Вона стала першою в історії прямою атакою на Ізраїль з іранської території та поставила Близький Схід на межу регіональної війни. Її відбили безпрецедентними спільними зусиллями Ізраїлю, США, Великої Британії, Франції, Йорданії та Саудівської Аравії. Через декілька днів після нападу Ізраїль відповів ударом по системі протиповітряної оборони С-300 на іранській військово-повітряній базі.

Нагадаємо, що під час атаки по території Ірану 19 квітня Ізраїль завдав удару по російському зенітно-ракетному комплексу С-300. Ізраїльська зброя включала технологію, яка дозволила їй уникнути радіолокаційної оборони Ірану.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 18.05.2024 21:57