Фото ілюстративне зі соцмереж

США та Євросоюз підштовхують Україну до переговорів із Росією, — ЗМІ

Офіційні особи США та Євросоюзу в розмовах з українськими керівниками розпочали натякати на можливості проведення мирних переговорів з Росією для припинення війни.

Про це повідомив NBC News із посиланням на неназваних нинішніх і колишніх американських посадовців. При цьому анонімні джерела медійників зазначили, що Україні доведеться від багато чого відмовитися, щоби досягнути угоди.

Деякі з таких розмов, які офіційні особи назвали делікатними, відбулися минулого місяця під час зустрічі представників понад 50 країн, які підтримують Україну, включно з членами НАТО, на Контактній групі з питань оборони України.

За словами джерел, ці дискусії є відображенням ситуації на фронті та політичної ситуації у Європі та США. Обговорення розпочалися на тлі занепокоєння американських і європейських посадовців тим, що війна зайшла в глухий кут, а також можливістю продовжувати надавати допомогу Україні, заявили посадовці.

Вони кажуть, що в уряді США занепокоєні тим, наскільки менше уваги громадськості привертає війна в Україні з моменту початку конфлікту між Ізраїлем і ХАМАС. Посадовці побоюються, що така зміна може ускладнити отримання додаткової допомоги для України.

Україна, ймовірно, матиме час до кінця року або трохи більше перед тим, як розпочнуться ширші дискусії про мирні переговори. Водночас адміністрація Байдена не має жодних ознак того, що президент Росії Володимир Путін готовий до переговорів з Україною. Є версія, що він усе ще вважає, що може "перечекати Захід", або продовжувати воювати доти, доки США та їхні союзники не втратять підтримку фінансування України, або доки боротьба за постачання Києву зброї та боєприпасів не стане надто дорогою.

"Будь-які рішення щодо переговорів — за Україною. Ми зосереджені на тому, щоби продовжувати рішуче підтримувати Україну, коли вона захищає свою свободу та незалежність від російської агресії". — заявляла натомість нещодавно речниця Ради національної безпеки США Адріен Вотсон.

Нагадаємо, що 3 листопада міністр закордонних справ Дмитро Кулеба зазначав, що Україна не веде жодних таємних переговорів з Російською Федерацією. Основою "мирної формули" є повага до суверенітету та територіальної цілісності України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 04.11.2023 10:04