Фото: Офіс президента

США запровадили масштабний пакет санкцій проти Росії до другої річниці великої війни в Україні

У п'ятницю, 23 лютого, президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден оголосив про запровадження понад 500 нових санкцій проти Росії. Обмеження запроваджено через агресію РФ проти України та смерть російського опозиціонера Олексія Навального.

Відповідне повідомлення опубліковано на сайті Білого дому.

"Сьогодні я оголошую про запровадження понад 500 нових санкцій проти Росії за її загарбницьку війну проти України та за смерть Олексія Навального, мужнього антикорупційного активіста і найзапеклішого лідера путінської опозиції", — заявив Байден.

За словами американського лідера, обмеження стосуватимуться осіб, пов’язаних із ув’язненням Навального, а також російського фінансового сектору, військово-промислової бази, закупівельних мереж і тих, хто ухиляється від санкцій на багатьох континентах.

"Вони (санкції, — ред.) гарантують, що Путін заплатить ще більшу ціну за свою агресію за кордоном і репресії вдома", — наголосив Байден.

До того США вводить нові експортні обмеження на майже 100 організацій, які "надають підтримку російській військовій машині".

"Ми вживаємо заходів для подальшого скорочення енергетичних доходів Росії. І я доручив своїй команді посилити підтримку громадянського суспільства, незалежних ЗМІ та тих, хто бореться за демократію в усьому світі", — додав лідер США.

Водночас у своїй заяві Байден вкотре наголосив на необхідності ухвалення Конгресом законопроекту, який передбачає термінове фінансування України. За словами політика, "зараз настав час довести, що Сполучені Штати відстоюють свободу і ні перед ким не схиляються".

"Це прийнято переважною більшістю в Сенаті, і немає сумніву, що, якби спікер оголосив голосування, це швидко пройшло б у Палаті. Конгрес знає, що, підтримавши цей законопроект, ми можемо зміцнити безпеку в Європі, зміцнити нашу безпеку вдома та протистояти Путіну. Проти цього законопроекту грає йому тільки на руку. Історія спостерігає. Нездатність підтримати Україну в цей критичний момент не буде забута. Зараз настав час для нас міцно стояти на боці України та об’єднатися з нашими союзниками та партнерами", — додав Байден.

Нагадаємо, 23 лютого Європейський союз ухвалив 13-й пакет індивідуальних та економічних санкцій проти країни-агресорки Росії. Під обмеження потрапили понад 100 фізичних та більше ніж 80 юридичних осіб.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 23.02.2024 14:23