Фото: "Укрінформ"

Євросоюз затвердив 13-й пакет санкцій проти Росії: перелік обмежень

У п'ятницю, 23 лютого, Європейський союз ухвалив 13-й пакет індивідуальних та економічних санкцій проти країни-агресорки Росії. Під обмеження потрапили понад 100 фізичних та більше ніж 80 юридичних осіб.

Про це повідомляється на сайті Ради Євросоюзу.

"Оскільки ми досягаємо сумної позначки у два роки відтоді, як Володимир Путін почав повномасштабне вторгнення в Україну, Європейський Союз продовжує тиск на Росію. Сьогодні ми посилюємо обмежувальні заходи проти російського військового та оборонного сектору, націлюючись на інші організації в третіх країнах, які постачають обладнання, а також осіб, відповідальних за незаконну депортацію та військове перевиховання українських дітей. Ми залишаємось єдиними у своїй рішучості знищити російську військову машину та допомогти Україні виграти її законну боротьбу за самооборону та відновити свою незалежність, територіальну цілісність і суверенітет", — наголосив верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель.

Індивідуальні санкції

За даними Ради ЄС, до санкційного списку потрапили 106 фізичних та 88 юридичних осіб. Наголошується, що вони є відповідальними за дії, що підривають або загрожують територіальній цілісності та незалежності України.

"Нові списки, узгоджені сьогодні, стосуються насамперед військового та оборонного секторів і пов’язаних з ними осіб, у тому числі тих, хто бере участь у постачанні озброєння з КНДР до Росії, а також членів судової системи, місцевих політиків і осіб, відповідальних за незаконну депортацію та військове перевиховання українських дітей", — йдеться у повідомленні.

Загалом обмежувальні заходи ЄС станом на 23 лютого поширюються на понад 2000 фізичних та юридичних осіб. Всі хто потрапив під обмеження підлягають замороженню активів, а громадянам і компаніям ЄС заборонено надавати їм кошти. Фізичні особи також підпадають під заборону на в’їзд, яка забороняє їм в’їзд або транзит через територію ЄС.

Імпортно-експортний контроль та обмеження

Рада Євросоюзу додала 27 нових організацій до списку тих, хто безпосередньо підтримує російський військово-промисловий комплекс у війні проти України. Вони підпадають під більш жорсткі експортні обмеження щодо товарів та технологій подвійного призначення, а також товарів та технологій, які можуть сприяти вдосконаленню російського сектору оборони та безпеки. Деякі з цих підприємств розташовані у третіх країнах (Індія, Шрі-Ланка, Китай, Сербія, Казахстан, Таїланд та Туреччина).

Крім цього, розширено список заборонених товарів, які РФ може використовувати для розробки та виробництва безпілотних літальних апаратів. ЄС також запровадив додаткові обмеження на експорт товарів, які, зокрема, сприяють зміцненню промислового потенціалу Росії, таких як електричні трансформатори.

До того ж сьогоднішнє рішення додає Велику Британію до списку країн-партнерів, які застосовують комплекс обмежувальних заходів щодо імпорту заліза і сталі з Росії, а також комплекс заходів із контролю імпорту, які по суті еквівалентні заходам ЄС. 

Нагадаємо, 22 лютого Велика Британія запровадила понад 50 нових санкційних обмежень. Вони стосуються бізнесменів і компаній, які підтримують війну Росії проти України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 23.02.2024 12:18