Фото: Pixabay

Стала відома перша країна, яка готова передати Україні винищувачі F-16

Данія готова передати Україні два винищувачі F-16. Єдина умова — повинна бути згода Сполучених Штатів Америки.

Про це повідомляє Radio 4.

Данія має 43 винищувачі F-16, 30 з яких активно використовуються. Наразі данська армія переозброється більш сучасними літаками F-35. 

"Україні потрібні літаки. Більше, ніж будь-коли, якщо вони хочуть виграти свою боротьбу. Це стосується і данських винищувачів F-16", — сказав заявив в.о міністра оборони Данії Троельс Лунд Поульсен.

За його словами, розроблений спільно з Нідерландами план передбачає навчання українців на F-16 на данській базі військово-повітряних сил Скрюдструп, що у Південній Ютландії — там розташовані данські винищувачі цього класу. При цьому Поульсен тоді заявляв, що запропонований план не означає, що Данія вже вирішила передати Україні свої винищувачі F-16.

Нагадаємо, міністр оборони Олексій Резніков заявив, що програму підготовки для F-16 розроблять до липня. Вона міститиме не лише підготовку пілотів.

Зауважимо, що шість країн об’єднали зусилля для роботи над забезпеченням України бойовими повітряними силами. Зокрема, це Велика Британія, США, Бельгія, Нідерланди, Данія та Португалія. 

За даними США, передача Україні винищувачів F-16 може тривати кілька місяцівКрім того, необхідно опрацювати низку деталей, перш ніж військові Збройних сил України зможуть використати західні літаки у великій кількості.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 17.06.2023 19:15