Фото: Офіс президента України

Стали відомі деталі секретного плану підготовки візиту Байдена до Києва

Рішення відвідати Україну президент США Джо Байден ухвалив ще у грудні 2022 року, після зустрічі з президентом Володимиром Зеленським у Вашингтоні. Про план візиту знали лише кілька людей у Білому домі та Пентагоні.  

Про це передає Bloomberg.

Відзначається, що на відміну від поїздок президентів США до Іраку та Афганістану, які також були охоплені війною, візит до України був небезпечнішим, оскільки тут США не мають контролю над повітряним простором чи над аеропортами. Через це він був запланований у набагато менших масштабах.

Разом з Байденом вирушили радник з питань нацбезпеки Джейк Салліван, заступник начальника штабу Джен О'Меллі Діллон, директор з операцій Овального кабінету Енні Томасіні, два журналісти з AP та Wall Street Journal. Журналістам сказали, що вони отримають електронний лист із темою Інструкції з прибуття на турнір з гольфу з деталями свого від'їзду. Вони дотримувалися інструкцій і віддали свої мобільні телефони до того, як літак із Байденом злетів. Пристрої їм повернули лише через 24 години у посольстві США у Києві.

"Борт номер один" таємно вилетів на C-32 із Вашингтона на авіабазу Рамштайн у Німеччині, а потім у польський Жешув. Приземлившись у Польщі, президент США вирушив у подорож завдовжки 700 з лишком кілометрів потягом і прибув до Києва о восьмій ранку за місцевим часом.

Російську сторону повідомили про те, що візит відбудеться за кілька годин до прибуття, проте, як йдеться в матеріалі, немає жодних подробиць про те, як РФ сприйняла цю новину. Офіційної відповіді від Кремля на присутність Байдена в Україні не надходило.

Нагадаємо, у понеділок, 20 лютого, президент США Джозеф Байден відвідав Україну. Під час свого візиту президент США пообіцяв надати Україні черговий пакет військової допомоги на $500 млн. За словами Байдена, цього разу Штати передадуть системи HIMARS, протитанковий ракетних комплексів JAVELIN тощо.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 21.02.2023 12:00