Фото: Telegram-канал Верховної Ради

Стефанчук назвав "п'ять ключових проблем" для проведення виборів у 2024 році (відео)

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук заявив, що для проведення виборів у 2024 році є "п’ять ключових проблем". 

Про це він сказав на саміті "Кримської платформи". Спікер вважає, що питання виборів потрібно доопрацювати як на парламентському, так і на президентському рівнях.

"В українському законодавстві є певні неузгодженості щодо проведення і непроведення виборів як на парламентському, так і на президентському рівнях. Ми зараз обговорюємо ці питання, але хочу, щоб всі зрозуміли, що у нас є п’ять ключових проблем, які нам треба вирішити", — зазначив Стефанчук.

Голова ВР наголосив на тому, що є п'ять пунктів, які потрібно реалізувати. Зокрема, це стосується таких питань:

  • право військовослужбовців на голосування та висування;
  • як проводити вибори на тимчасово окупованих територіях;
  • право біженців та переміщених осіб на голосування;
  • фінансування виборів;
  • вільний доступ до медіа.

Також Стефанчук звернув увагу на те, що Росія намагатиметься завадити процесу волевиявлення українських громадян. З його слів, потрібно не дати скористатися свободою слова в Україні для поширення пропаганди.

Вибори в Україні

Найближчі вибори, які мають відбутися в Україні, є парламентськими. Їхнє проведення заплановане на 29 жовтня 2023 року, але в умовах війни така можливість заборонена законом.

Також у 2024 році в Україні мають відбутися президентські вибори — вони заплановані на кінець березня. Зазначимо, що президент України Володимир Зеленський заявив, що не покине свою країну під час війни. У такий спосіб він відповів на запитання, чи піде він на другий термін, якщо вибори у 2024 році таки відбудуться.

Своєю чергою Руслан Стефанчук заявляв, що парламентські вибори в Україні будуть проводити лише після закінчення воєнного стану. Нині організувати голосування неможливо через декілька причин. Щоправда, вже у липні голова Верховної Ради сказав, що Конституція не забороняє проведення виборів під час війни.

Раніше Зеленський допустив можливість проведення виборів під час режиму воєнного стану. Однако для цього, за його словами, потрібно змінити законодавство та гарантувати безпеку учасникам голосування.

Нагадаємо, 23 вересня під час спільної прес-конференції з прем’єр-міністром Канади Джастіном Трюдо Зеленський заявив, що найбільшими складнощами для виборів в Україні під час війни є безпекові питання та фінансування кампанії. Також гарант зауважив, що проблемним є питання, як голосувати людям, які перебувають на тимчасово окупованих територіях.

Водночас Зеленський наголосив, що мільйони українців перебувають за кордоном, і поки що ніхто не може знайти відповідь, як організувати їхнє голосування. Крім того, за словами президента, можуть бути окремі труднощі з волевиявленням військових, яких в Україні налічується мільйон.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 24.10.2023 21:48