Фото: Офіс президента

Столтенберг зробив гучну заяву про вступ України до НАТО

Напередодні саміту Північноатлантичного альянсу у Вашингтоні, який пройде 9-11 липня, союзники обговорюють та вирішують низку питань щодо перспектив України в НАТО.

Таку заяву генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг зробив на спільній прес-конференції з держсекретарем США Ентоні Блінкеном після зустрічі у Вашингтоні.

Посадовець нагадав про погоджений Альянсом план щодо тренувань і допомоги Києву галузі безпеки, а також наголосив, що очікує нових оголошень про надання потужнішої військової підтримки України.

"Я впевнений, що ми також матимемо формулювання про те, що Україна стане членом Альянсу... Точні формулювання, про що саме ми домовимось, зараз обговорюються між членами НАТО, але я впевнений, що до саміту ми матимемо гарну домовленість про рішення", — сказав Столтенберг.

Генсек НАТО також переконаний, що якщо підтримка Києва з боку Альянсу зростатиме, то тим швидше закінчиться війна з Росією.

Раніше державний секретар США Ентоні Блінкен повідомив, що Україна буде в центрі уваги на саміті Північноатлантичного альянсу, що пройде на початку липня у Вашингтоні. Зокрема, країни-учасники заходу зосередяться на зміцненні перемоги Києва у довгостроковій перспективі.

Також координатор зі стратегічних комунікацій у Раді нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі заявляв, щоб вступити у Північноатлантичний альянс Україна має виграти війну з Росією. Сполучені Штати Америки роблять усе можливе, щоб впевнитись, що українці зможуть це зробити.

Своєю чергою генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг наголосив, що в ході саміту Північноатлантичного альянсу, який заплановано провести у Вашингтоні, не буде визначено жодних дат стосовно членства України в Альянсі. Наразі союзники проводять відповідні дії, щоб привести Київ до членства в НАТО, щойно будуть необхідні політичні умови.

Нагадаємо, 18 червня Єнс Столтенберг заявив, що Китаю доведеться зіткнутися з наслідками підтримки російської війни в Україні, якщо він не змінить свою політику. За словами генсека НАТО, Пекін "намагається досягти обох результатів", підтримуючи військові зусилля Росії, а також намагаючись підтримувати відносини з європейськими союзниками.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 19.06.2024 08:54