Фото: Ентоні Блінкен. Джерело – Офіс президента України

Саміт НАТО у Вашингтоні: Блінкен заявив, що Україна буде в епіцентрі подій

Україна буде в центрі уваги на саміті Північноатлантичного альянсу (НАТО), що пройде на початку липня у Вашингтоні. Зокрема, країни-учасники заходу зосередяться на зміцненні перемоги Києва у довгостроковій перспективі.

Таку заяву під час спільної прес-конференції з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом зробив державний секретар США Ентоні Блінкен.

"Саміт буде зосереджений на зміцненні довгострокового успіху України, який вона розвивала з першого дня", — йдеться у заяві глави дипломатії США.

За його словами, протягом останніх тижнів США та союзники доклали зусиль для зміцнення підтримки України у відбитті агресії Москви. Блінкен підкреслив, що для партнерів важливо знати, що в українських Збройних сил є усе необхідне для зміцнення лінії фронту та зупинки просування окупантів.

Підписання безпекової угоди

Ентоні Блінкен нагадав про підписану між Україною та США двосторонню безпекову угоду. Він заявив, що ця угода стала 17-ю після того, як лідер США Джо Байден оголосив про цю ініціативу під час саміту "Великої сімки" рік тому.

"До саміту НАТО, ми очікуємо, що близько двадцяти, а можливо і більше, країн, підпишуть двосторонні безпекові угоди з Україною. Це чіткий доказ, що всі наші країни-партнери підтримують Україну в довгостроковій перспективі", — наголосив Блінкен.

Держсекретар додав, що Вашингтон посилює санкційний тиск на Москву, щоб примусити її до миру.

"Якщо Путін вважає, що може пережити Україну чи будь-кого з нас, він помиляється. Наша допомога демонструє практичні результати, країна може відбити російську агресію. Однак у майбутньому ми хочемо переконатися, що Україна досягла успіху, що вона міцно стоїть на ногах в економічному, військовому та демократичному аспектах. Саміт НАТО буде сприяти реалізації цих зусиль", — резюмував Ентоні Блінкен.

Раніше координатор зі стратегічних комунікацій у Раді нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі заявляв, щоб вступити у Північноатлантичний альянс Україна має виграти війну з Росією. Сполучені Штати Америки роблять усе можливе, щоб впевнитись, що українці зможуть це зробити.

Своєю чергою генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг наголосив, що в ході саміту Північноатлантичного альянсу, який заплановано провести у Вашингтоні, не буде визначено жодних дат стосовно членства України в Альянсі. Наразі союзники проводять відповідні дії, щоб привести Київ до членства в НАТО, щойно будуть необхідні політичні умови.

Нагадаємо, 18 червня Єнс Столтенберг заявив, що Китаю доведеться зіткнутися з наслідками підтримки російської війни в Україні, якщо він не змінить свою політику. За словами генсека НАТО, Пекін "намагається досягти обох результатів", підтримуючи військові зусилля Росії, а також намагаючись підтримувати відносини з європейськими союзниками.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Війна, 19.06.2024 06:09