Фото: dsnews.ua

Страйки польських перевізників: скільки вантажівок досі залишаються на кордоні

На польському кордоні вже понад місяць протестують перевізники. Станом на ранок 16 грудня в’їзду до України очікують 2400 вантажних автомобілів.

Про це в коментарі "Укрінформу" повідомив речник Держприкордонслужби Андрій Демченко.

"На напрямках, де блокування продовжується, за інформацією польських прикордонників, станом на ранок очікують 2400 вантажівок: Шегині — 1200, Рава-Руська — 550, Краківець — 650", — повідомив Демченко.

Він зауважив, що через розблокований пункт пропуску Ягодин — Дорогуськ за минулу добу проїхали понад 1200 ваговозів.

Водночас на словацькому кордоні, станом на ранок, в бік України на напрямку пункту пропуску "Ужгород" очікувало 450 вантажівок. Тимчасово припинилося блокування руху вантажних транспортних засобів, які прямують з України.

"В еЧерзі на виїзд з України на ранок зареєстровано майже 1000 вантажівок", — йдеться у повідомленні.

Чому польські водії блокують кордон з Україною

Польські далекобійники, які бачать конкурентів у своїх українських колегах, що пропонують нижчі ціни, від початку листопада блокують основні прикордонні переходи з Україною. Вони вимагають відновлення порядку, за якого українські вантажівки могли в'їжджати до ЄС лише на підставі обмеженої кількості спеціальних дозволів. Цю систему скасували після початку російського вторгнення до України. 

Польські водії стверджують, що українці пропонують свої послуги не лише для перевезень між Україною та ЄС, а й на внутрішньому ринку Євросоюзу. Проте організатори протесту пропускають через кордон легкові автомобілі, гуманітарні та військові вантажі. З 1 грудня до акції польських водіїв приєдналися й далекобійники у Словаччині, які заблокували основний прикордонний перехід між Словаччиною та Україною.

Нагадаємо, "Укрзалізниця" повідомила, що 10 грудня вдень перша партія вантажівок залізницею прибула до Польщі. Наступні відправлення планують зробити регулярними та задіяти в перевезеннях більше модернізованих платформ.

15 грудня Словацькі перевізники розблокували рух вантажівок на кордоні з Україною через пункт пропуску "Вишнє Нємецке". Оформлення транспортних засобів здійснюється за встановленим порядком.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 16.12.2023 13:40