Фото: censor.net

Студенти отримуватимуть гранти від 15 тис. грн на навчання через "Дію": міністр Федоров розкрив деталі

В Україні студенти зможуть отримати від держави гранти на оплату контрактної форми навчанняКошти нараховуватимуть через "Дію.

Про це повідомив віце-прем'єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій, міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. 

"Свобода для вступників, мотивація для закладів вищої освіти — студенти отримуватимуть гранти на навчання через "Дію". Разом з МОН упроваджуємо принцип "Гроші ходять за студентом" — уряд ухвалив постанову про реалізацію експериментального проекту", — написав він у Telegram.

Міністр наголосив, що це "революційний крок для української системи вищої освіти". Так, уже цього року вступники вперше зможуть отримати державний грант для оплати контракту в університеті — від 15 тисяч гривень і більше щорічно протягом навчання.

Щоб процес був простим та зрозумілим кошти нараховуватимуть через "Дію". Студенти, що вступили на бюджетну форму навчання, як і раніше, отримуватимуть повне фінансування від держави.

"Система державних грантів трансформує підхід до освіти серед як студентів, так і навчальних закладів. Раніше під час вибору спеціальності вступник орієнтувався на наявність бюджетних місць, адже не завжди сімʼя могла оплатити навчання на контракті. І навіть якщо дитина мріяла стати журналістом, йшла навчатися на маркетолога, адже там пройшла на бюджет. Грант — це свобода вибору спеціальності для дитини", — підкреслив Федоров.

Також посадовець додав, що для навчальних закладів нова система стимулюватиме конкуренцію, адже більше студентів — більший бюджет. За його словами, це стане стимулом для покращення умов навчання, професійного розвитку викладачів, створення додаткової цінності для вступників.

"Такий підхід вже давно працює в країнах з найкращим рівнем освіти, наприклад у США. Ми проаналізували досвід країн-лідерів та починаємо працювати за такою системою в Україні", — підсумував він.

Більше деталей про те, як працюватимуть державні гранти, — на інфографіці:

Як отримуватимуть грант на навчання

Як отримуватимуть грант на навчання. Інфографіка з Telegram-сторінки Михайла Федорова

Нагадаємо, у 2024 році вступники до закладів вищої освіти можуть подати до 15 заяв. Приймати заяви абітурієнтів почнуть з 19 липня.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 18.07.2024 16:40