Фото: Міністерство освіти та науки

В Україні змінили правила вступу на аспірантуру й збільшили кількість бюджетних місць

Вступ на контракт до аспірантури більше не передбачатиме відстрочки від мобілізації. Кількість місць на бюджеті збільшать з трьох тисяч до семи тисяч.

Про це на своїй Facebook-сторінці повідомив міністр освіти і науки України Оксен Лісовий.

За його словами, останні два роки в країні різко зросла кількість чоловіків, які здобувають другу чи третю освіту або ж вступають на аспірантуру. Він наголошує, що на тлі зростання випадків фіктивного навчання в Україні змінюють правила для вступу на аспірантуру у 2024 році. 

"Наступне — вступити на контракт до аспірантури можна буде лише на заочну або вечірню форми, які не дають право на відстрочку. Акцент — на якість освіти, тому надаємо пріоритет денній формі навчання. І для того, щоб не відрізати можливість вступу для справжніх, вмотивованих та здібних, збільшуємо кількість місць на бюджеті — з 3 200 до 7 000", — написав він.

Міністр зазначив, що до початку повномасштабної війни на аспірантуру вступало від семи до восьми тисяч людей. Проте цього року для здачі єдиного вступного іспиту було зареєстровано 246 189 людей. При цьому серед вступників 79% чоловіків, а майже половина з них хоче вступити на аспірантуру. Загалом це понад 91 тисяча людей.

Лісовий додає, що зараз такі цифри є швидше аномалією, яка шкодить якості освіти та економіці, адже фіктивне навчання створює нові схеми та мільйони доларів у тіні. А найважливіше — це шкодить національній безпеці. 

"Те, що система освіти стала такою "дірою" для ухилянства свідчить про симптоми її занедбаності. І саме тому ми розпочали її комплексну трансформацію. Бо якість освіти й цінності, які плекаються в цій системі, мають значення", — наголосив міністр.

Також він закликав повідомляти до правоохоронних органів про всі факти фіктивного навчання.

Нагадаємо, 23 червня постійний представник Кабміну у Верховній Раді Тарас Мельничук повідомляв, що в Україні студенти й правоохоронці проходитимуть базовий військовий вишкіл. Зазначається, що базовий військовий вишкіл будуть проходити чоловіки (жінки за бажанням), які навчаються за денною або дуальною формою навчання.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 25.06.2024 10:38