Фото ілюстративне. Джерело: Pixabay

Суд Берліна дозволив українську символіку 8 і 9 травня

Берлінський адміністративний суд дозволив використання українських прапорів на радянських меморіалах у районах Трептов, Тіргартен та Шенхольцер-Хайде 8 та 9 травня, заборону на яку раніше оголосила поліція столиці Німеччини. 

Про це берлінському мовнику rbb повідомила українська організація "Віче", яка оскаржила заборону.

У рішенні суду, на яке посилаються журналісти, вказується, що рішення правоохоронців Берліна заборонити використання прапорів Росії та України є "очевидно незаконним". До того ж вони не надали "жодних доказів того, що громадська безпека перебуває під загрозою".

Адвокат "Віче" Патрік Хайнеманн у коментарі виданню наголосив, що адміністративний суд Берліна підтвердив правову позицію української громади.

"Заборона на українські прапори є — за словами суду — очевидно, незаконною. Той, хто користується своїм основним правом публічно заявити про підтримку українського народу та його історичних жертв у перемозі над націонал-соціалізмом, не становить загрози для громадської безпеки", — сказав адвокат.

Поліція Берліна все ще може оскаржити рішення Адміністративного суду у Вищому адміністративному суді землі Берлін-Бранденбург.

Нагадаємо, влада Берліна заборонила 8 і 9 травня використовувати українські та російські прапори біля радянських меморіалів. Правоохоронці цю заборону пояснили "гідним вшануванням пам'яті загиблих воїнів тодішньої радянської армії". Відомо, що схожа заборона на державні прапори вже мала місце у 2022 році. Тоді її розкритикувала українська сторона, зокрема колишній посол України в Німеччині Андрій Мельник.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 06.05.2023 01:14