Фото: прес-служба ДБР

Справу Кулініча передали до суду: ДБР повідомило, як екс-начальник СБУ в Криму затягував процес

Суд погодився на обмеження термінів щодо ознайомлення з матеріалами справи колишнього начальника Головного управління Служби безпеки України в АР Крим Олега Кулініча. Державне бюро розслідувань ще у квітні завершило розслідування кримінального провадження щодо державної зради фігуранта справи. 

За даними ДБР, попри завершення розслідування, обвинувачений свідомо затягував ознайомлення з матеріалами справи, тому слідчі були змушені звернутись до суду щодо обмеження відповідних термінів. Наразі матеріали справи вже передані до суду.

У відомстві нагадали, що Олега Кулініча було затримано 16 липня 2022 року під час спецоперації ДБР та СБУ. Йому оголосили про підозру у державній зраді (ч. 1 ст. 111 КК України) та створенні злочинної організації (ч. 3 ст. 255 КК України). Кулініча помістили під варту, де він перебуває і до нині.

затримання Кулініча

Фото: прес-служба ДБР

"Успішна реалізація цієї спецоперації та затримання агента РФ стали можливими в результаті принципової позиції керівництва держави. У ході розслідування працівники ДБР виявили нові факти та докази протиправної діяльності полковника СБУ та повідомили йому про підозру у вчиненні й інших кримінальних правопорушень", — вказують у ДБР.

Деталі справи

В ході розслідування було встановлено, що Кулініч був залучений представниками Федеральної служби безпеки РФ до негласної співпраці й отримав оперативний псевдонім "Котигорошко".

"За завданням ФСБ РФ екс-заступник Секретаря РНБО Володимир Сівкович (в минулому офіцер КДБ СРСР) та колишній глава Адміністрації президента України Андрій Клюєв, які з 2014 року переховуються від правосуддя у Москві, створили так званий "політичний офіс" для контролю за діяльністю впливових українських політиків, високопосадовців та правоохоронців, пошуку в їхньому середовищі агентів впливу для контролю за політичними процесами в українському суспільстві. У липні 2022 року ДБР повідомило про підозру у держзраді Володимиру Сівковичу та трьом співробітникам ФСБ РФ у шпигунстві. Встановлено, що Сівкович через довірених осіб контролює в Україні низку фірм та підприємств, які використовуються для прикриття діяльності членів злочинної організації, а також фінансування осіб, що їм сприяють", — зазначили у ДБР.

Також слідство встановило, що Кулініч був довіреною особою Володимира Сівковича. Він активно співпрацював зі створеним ФСБ "політичним офісом" та виконував вказівки кураторів для впровадження "своїх людей" до різних державних та правоохоронних органів, проведення розвідувально-підривної діяльності проти України, шпигунства, підбурювання громадян України до державної зради.

"Кулініч заздалегідь знав про плани Збройних сил Російської Федерації здійснити напад з тимчасово окупованої території АР Крим на материкову частину України, але умисно приховав цю надважливу інформацію від керівництва і заборонив відправляти будь-яку документацію з цього приводу до ЦУ СБУ. У перші години вторгнення він свідомо блокував будь-які спроби повідомити керівництво СБУ і суспільство про реальну обстановку у регіоні, не вжив жодних заходів задля захисту державного суверенітету, надав вказівку особовому складу покинути місце служби, пізніше видав штатну зброю людям, які не мали відношення до СБУ", — вказує ДБР.

Наголошується, що, окрім цього, посадовець сам покинув місце постійної дислокації та вже 24 лютого виїхав до Києва. На одній із квартир, де мешкав Олег Кулініч, слідчі виявили схрон зі зброєю та його документи часів проходження служби в КДБ СРСР.

Нагадаємо, нещодавно ДБР завершило спеціальне досудове розслідування стосовно двох колишніх суддів з Донецької області, які зараз працюють на окупантів. Обвинувальні акти направлено до суду.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 03.07.2023 11:07