Фото ілюстративне. Джерело: Pixabay

Суд визнав нечинним рішення "Укрзалізниці" підвищити залізничні тарифи

Київський окружний адміністративний суд визнав нечинним наказ Міністерства інфраструктури "Про внесення змін до коефіцієнтів, що застосовуються до тарифів Збірника тарифів на перевезення вантажів залізничним транспортом у межах України та пов'язані з ними послуги". Ще дві подібні справи розглядають інші суди адміністративної юрисдикції.

Про це повідомив Центр транспортних стратегій. В інформаційному ресурсі зазначили, що залізничний монополіст залишився незадоволеним таким рішенням.

У компанії заявили, що вважають рішення "безпідставним та необґрунтованим, адже суд під час розгляду справи вийшов за межі своїх повноважень і оцінював доцільність зміни вартості тарифів, а не відповідність такого рішення органу державної влади законодавчим актам".

Раніше представники бізнесу неодноразово заявляли, що "Укрзалізниці" варто зосередитися не на підвищенні тарифів, а на зростанні своєї вантажної бази та скороченні витрат (наприклад, операційних), що значно зросли за останній період.

В об’єднанні "Укрметалургпром", своєю чергою, заявляли, що підвищення тарифів на залізничні перевезення серйозно вдарить по промисловості.

Як відомо, 2021 року ухвалили рішення про підвищення тарифів у два етапи. Перший — у серпні 2021 року, тоді на 25,9% зросли тарифи на перевезення позакласних вантажів, на 8% — на перевезення вантажів першого та другого тарифних класів і на майже 51,8% — тариф на порожній пробіг вагонів з-під вантажів першого тарифного класу. А вже з 1 січня 2022 року для вантажів першого тарифного класу тариф збільшився на 20,4%, а для другого класу — на 6,5%.

Нагадаємо, в грудні минулого року стало відомо, що "Укрзалізниця" зменшила знижки та гармонізувала ціни на міжнародні рейси. За версією її очільників, це мало дозволити продовжити оновлювати парк вагонів і зменшити загальні збитки від пасажирських перевезень.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 13.08.2024 14:34