Фото: Instagram Ольги Харлан

"Те, що відбувається, увійде в історію": фехтувальниця Харлан прокоментувала допуск до Олімпіади

Українська фехтувальниця Ольга Харлан, яку напередодні дискваліфікували з чемпіонату світу через те, що вона відмовилася тиснути руку суперниці-росіянці, прокоментувала рішення Міжнародного олімпійського комітету щодо дозволу виступити їй на Олімпійських іграх у Парижі у 2024 році.

У своєму Facebook спортсменка подякувала всім, хто став на захист її позиції.

"Це саме той момент, коли не бачиш надії, відчуваєш нестерпний біль та розпач, думаєш, що залишився зовсім один. А потім встає ціла багатомільйонна країна Героїв на твій захист і змінює все у твоєму житті", — написала Харлан у соцмережі.

Чемпіонка також зазначила, що знала, чим ризикує, коли не потисла руку суперниці з країни-агресорки, але не очікувала, що це так сколихне все українське суспільство.

"Те що, відбувається зараз, точно увійде в історію. Це щось неймовірне. Дякую кожному з вас! Дякую кожній організації моєї любої України, хто став поруч зі мною! Дякую кожному, хто долучився та зробив свій важливий внесок в це рішення — НОК, Мінспоспорту, Вадиму Марковичу Гутцайту у спілкуванні з FIE та МОК. Українські та міжнародні медіа, які розповсюдили максимально інформацію! Десятки тисяч неймовірних українців, які словами підтримки та своїм шаленим тиском, подіяли на те, що зараз сталося…" — зазначила фехтувальниця.

Вона додала, що МОК дозволить їй виступити на Олімпійських іграх у Парижі 2024 року незалежно від того, як завершиться її кваліфікація, і подякувала президенту МОК Томасу Баху.

"Ви всі, мої любі, стали за мене, дякую кожному! А наші бійці ЗСУ — то взагалі любов! Назавжди!" — наголосила Харлан.

Нагадаємо, українську фехтувальницю Ольгу Харлан відсторонили від чемпіонату світу після двобою з росіянкою Анною Смирновою. Представниця України перемогла Смирнову (15:7), але показово не потисла їй руку, що передбачено правилами турніру.

На вчинок суддів під час змагань різко відреагувало українське суспільство. Також на критику нарвався й міністр молоді та спорту України Вадим Гутцайт — українці засудили його через відсутність серйозної реакції на рішення щодо Харлан. Водночас він розповів, що Міжнародна федерація фехтування заздалегідь знала про відмову українських спортсменів тиснути руку росіянам і білорусам під нейтральним прапором. 

28 липня Міжнародний олімпійський комітет кваліфікував Харлан до участі в Олімпіаді-2024, а виконком Міжнародної федерації фехтування призупинив дискваліфікацію спортсменки на чемпіонаті світу в Мілані.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Спорт, 29.07.2023 01:18