Масуд Пезешкіан / скріншот

The Guardian: Президент Ірану заперечив надання Росії балістичних ракет

Новий президент Ірану Масуд Пезешкіан заявив, що прагне переговорів із Заходом щодо війни Росії в Україні. Водночас він заперечує постачання ракет Москві, яку політик нібито засудив за "агресію" під час конфлікту.

Про це пише The Guardian.

"Ми готові сісти з європейцями та американцями за стіл переговорів та діалогу. Ми ніколи не схвалювали російську агресію проти української території", — заявив Пезешкіан журналістам під час свого виступу на Генеральній асамблеї ООН у Нью-Йорку.

Як зазначає видання, у вересні США звинуватили Іран у передачі балістичних ракет Росії для її війни в Україні, звинувачення, яке Тегеран відкинув. Пезешкіан, реформіст, який був несподівано обраний у липні, дав зрозуміти, що його уряд готовий розглянути можливість поновлення переговорів щодо своїх ядерних програм.

Раніше The Wall Street Journal повідомляв, що Російська Федерація отримала від Ірану партію балістичних ракет. Ймовірно вони мають малу дальність дії.

Нещодавно Bloomberg писав, що найближчим часом Іран може вперше з початку повномасштабного російського вторгнення в Україну передати Москві свої балістичні ракети. Таку інформацію отримала розвідка деяких європейських країн.

Як відомо, Іран і Росія активно розвивають військову співпрацю після початку російського повномасштабного вторгнення в Україну в лютому 2022 року. Водночас іранська сторона заперечує, що надає Москві військову допомогу. Офіційно Тегеран лише визнав, що постачав Росії невелику партію дронів-камікадзе перед повномасштабним вторгненням.

Нагадаємо, у серпні Офіс генерального прокурора оголосив про підозру іранському бригадному генералу Корпусу вартових ісламської революції, який у 2022 році на окупованій частині України займався навчанням російських військових. Сам Іран назвав такі твердження Києва неправдивими.

Своєю чергою українське Міністерство закордонних справ глибоко занепокоєне повідомленнями у міжнародних ЗМІ щодо можливої передачі Іраном балістичних ракет до Російської Федерації. Це може призвести до "руйнівних наслідків" у відносинах між Києвом та Тегераном.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 24.09.2024 10:41