Фото: Facebook/Іванна Ванджурак

"Ти — навідниця військкомату": на Франківщині місцеві побили двох жінок і дитину

У Космачі на Івано-Франківщині близько сотні людей 7 лютого перекрили дорогу і зупиняли автівки, шукаючи в них людей, пов'язаних з працівниками Територіального центру комплектування і соціальної підтримки (військкоматів). У ході самовільних перевірок машин місцеві побили двох жінок та дитину.

Про це повідомляє "Суспільне".

Постраждала Іванна Ванджурак розповіла, що натовп, який перекрив дорогу, запідозрив її у співпраці з ТЦК. За словами жінки, люди почали витягувати її у вікно за волосся, тягти за руки і плечі, "пхати якісь залізні палки", бити машину та розгойдувати. В автомобілі разом з Іванною була її шестирічна донька, яку теж вдарили.

"Зупинили мене жінки. Вони були в стані сп’яніння. І з матами почали: "Хто ти така? Чому ти сюди приїхала?" Я їм пояснила, що їду на "Нову пошту". Жінка з натовпу кричала, що я ніби щось знімала на відео. Я показала їй галерею в телефоні. Вона подивилася, що там нічого не було. Мене відпустили", — розповідає Іванна Ванджурак.

На зворотній дорозі жінку знову перепинив натовп.

"Дуже багато розлючених людей на дорозі було. Вони підійшли до мене з погрозами й знову почали кричати: "Куди ти їдеш, ти — з ТЦК". Я кажу: "Я тільки з вами говорила. Я — місцева, із сусіднього села". І там хтось крикнув у натовпі: "Ти — навідниця військкомату". Люди почали кричати, що я приїхала їх знімати, фотографувати. Не зважали й на дитину", — продовжує Іванна.

За словами жінки, у натовпі було до 70 людей — жінок, чоловіків різного віку. Згодом увага людей перекинулась на іншу машину й Іванні вдалося поїхати звідти. Жінка викликала "швидку" і правоохоронців. У дитини медики діагностували гематоми та забої, а в самої Іванни — струс головного мозку.

Після інциденту Іванна не стала мовчати і оприлюднила відео з побиттям у соцмережі. Після цього  їй та її рідним почали телефонувати з погрозами та вимогами забрати заяву з поліції.

"До моєї сім'ї та знайомої телефонують з погрозами, вимагають видалити відео із соціальних мереж та забрати заяву з поліції. Кажуть: якщо за себе не боїтеся, то бійтеся за ваших дітей. Сказали, що хату спалять", — каже Іванна Ванджурак.

Що каже місцева влада

У коментарі "Суспільному" голова Космацької громади Дмитро Мохначук розповів, що про інцидент йому повідомили поліцейські.

"Приблизно після 18:00 я приїхав до цього розлюченого натовпу. Намагався їх заспокоїти. Там було людей 200. Не знаю, чи хтось із чужих був. Але ту машину люди вже відпустили", — розповідає Дмитро Мохначук.

Він зазначив, що причиною масового зібрання людей було те, що в соцмережах поширили повідомлення, що нібито до населеного "їдуть багато машин ТЦК, щоб позабирати людей", тому люди "самі організувалися". Водночас голова Космацької громади запевняє, що про намір людей перекривати дорогу йому не було відомо.

Реакція правоохоронців

У поліції розповіли, що мешканці отримали неправдиву інформацію й тому близько сотні людей самовільно перекрили місцеву дорогу та не пропускали транспортні засоби. Між громадянами відбулись сутички, в яких постраждала неповнолітня та дві жінки. Їх доставили до місцевої лікарні.

"Поліцейські провели з жителями роз’яснювальні бесіди та невдовзі люди розійшлися. Поліція очікує на результати експертиз від медиків. Після цього вирішуватимуть надання правової кваліфікації події", — йдеться у дописі.

Нагадаємо, 5 лютого під час пошуку ухилянтів на Закарпатті постраждав чоловік, який вискочив перед автомобілем прикордонників Мукачівського загону. Зараз він перебуває у реанімації.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 07.02.2024 17:20