Фото: Telegram Tkachenko.UA

"Матимуть кримінальну відповідальність": Ткаченко пригрозив УПЦ МП в разі крадіжки мощів святих із Лаври

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко попередив представників УПЦ МП, що у разі переміщення в інше місце з Києво-Печерської лаври музейних експонатів, зокрема мощів святих, на них чекатиме кримінальна відповідальність.

Про це він заявив в ефірі телемарафону.

"Я хотів би наголосити про всяк випадок, що крім нерухомого майна, там є ще музейні експонати, понад 800 екземплярів, в тому числі мощі святих, які були передані на використання монахам, і щодо них буде окрема ревізія, наскільки вони там збережені. Я хотів би попередити… якщо рухоме майно, власне музейні експонати, в тому числі мощі, якимось чином кудись будуть переміщені. Остання ревізія була у 2018 році, і все це зафіксовано, всі об’єкти є в переліку. Будь-який крок, який зможуть здійснити представники УПЦ МП відносно рухомого майна, власне музейних експонатів, буде зафіксований, і вони будуть мати кримінальну відповідальність", — зазначив Ткаченко.

Міністр зауважив, що до складу комісії щодо ревізії були включені представники СБУ та МВС на випадок, якщо представники УПЦ МП відмовляться залишати будівлю Лаври після 29 березня.

"Після завершення ревізії комісії ніхто не говорить, що життя монахів у Лаврі припиниться, але це привід для того, щоб монахи могли визначитися з тим, яким чином вони можуть залишитися в Лаврі", — додав Ткаченко.

Він уточнив, що монахи знають, що є варіанти залишитися, наприклад, перейти до ПЦУ.

"Я сьогодні розмовляв у тому числі зі священниками, які перейшли з УПЦ МП в ПЦУ", — сказав міністр.

Нагадаємо, договір між УПЦ МП та Києво-Печерською Лаврою щодо оренди приміщень розривається з 29 березня 2023-го. Йдеться про всі території, які орендує Церква в Лаврі.

Зазначимо, 7 січня, на Різдво, Епіфаній вперше провів богослужіння в Успенському соборі Києво-Печерської Лаври. Це перша в історії літургія предстоятеля автокефальної Православної церкви України в Лаврі. Раніше богослужіння у Різдво в Успенському соборі проводила лише УПЦ Московського патріархату.

Також у четвер, 19 січня, у Києво-Печерській лаврі пройшло богослужіння з нагоди свята Хрещення Господнього. Літургію проводить митрополит Епіфаній, предстоятель ПЦУ та священноархімандрит Києво-Печерської лаври.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 12.03.2023 08:56