Колаж: TrueUA

Ткаченко розповів про долю Лавр в Україні, де роками хазяйнували московські попи

В Україні триває робота з повернення під протекторат держави храмів, які орендує Українська православна церква Московського патріархату. Йдеться не лише про Києво-Печерську лавру, а й про Почаївську лавру в Тернопільській області та Святогірську — на Донеччині. 

Про це заявив міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко в ефірі телемарафону 18 квітня.

У Свято-Успенській Почаївській лаврі Кременецького заповідника на Тернопільщині термін користування вже закінчився. Нині справа перебуває у суді, щоби держава у вигляді заповідника поновила користування цим майном.

На Донеччині монастир належить, власне, обласній владі. Угода на користування з УПЦ МП була укладена ще у 2003 році на 49 років.

"Там картина трохи нагадує те, що відбувається у Києво-Печерській лаврі", — сказав міністр.

У Чернігівській області відбувається схожий процес.

"Там теж скінчився термін користування, але відбувається все більш цивілізовано. Буквально сьогодні комісія працює, щоби вирішити ці питання", — сказав Ткаченко.

Нагадаємо, у середині березня Ткаченко заявив, що намісник монастиря Московської церкви на території Почаївської лаври митрополит Володимир не допустив представників заповідника до церкви. Було відкрито кримінальне провадження щодо перешкоджання користуванню майном держави. 

18 квітня міністр повідомив, на території Києво-Печерської Лаври є ще одне приміщення, яке належить заповіднику. Представники УПЦ МП теж не пускають до нього спецкомісію Мінкульту.

Водночас у деяких будівлях столичної лаври вже встигли зафіксувати жахливий стан. Один із корпусів опечатали, слідчі почали проводити процесуальні дії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 18.04.2023 12:41