Фото: Цензор

Ткаченко про перевірку приміщень Лаври: Стан зберігання майна жахливий (фото)

Спеціальна комісія Мінкульту, яка працює на території Києво-Печерської Лаври, зафіксувала жахливий стан приміщень святині. Один із корпусів опечатали, слідчі почали проводити процесуальні дії.

Про це заявив міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко в ефірі телемарафону 18 квітня.

Водночас він зауважив, що виселяти представників УПЦ МП із Києво-Печерської Лаври будуть у цивілізований спосіб. Рішення щодо забезпечення виконання рішень Кабміну й заповідника ухвалюватиме суд.

Міністр зазначив, що скінчився не термін оренди УПЦ МП приміщень святині, а Кабмін й заповідник припинили дію угоди, яка була укладена за часів президента-втікача Віктора Януковича, щодо безкоштовного користування нижньої лаври.

"Ми вже зафіксували в одному з корпусів, №112, що стан зберігання майна жахливий. Раніше такі речі теж фіксувалися на території нижньої Лаври", — сказав Ткаченко.

Раніше міністр опублікував фото наслідків користування УПЦ МП "Книжковим складом" лаври, збудованого в другій половині ХІХ століття. Цій будівлі вже понад сто років і вона є пам’яткою архітектури та містобудування місцевого значення. За кілька десятків років московські ченці перетворили приміщення в аварійне.

Нагадаємо, представники УПЦ МП досі ігнорують рішення Мінкульту і не залишили територію Києво-Печерської Лаври. Ченці й віряни намагаються блокувати роботу ревізійної комісії.

Господарський суд Києва відхилив позов УПЦ МП до заповідника "Києво-Печерська лавра" про визнання недійсним припинення договору оренди.

18 квітня міністр Олександр Ткаченко заявив, що на території Лаври є ще одне приміщення, яке належить заповіднику. Представники Української православної церкви Московського патріархату теж не пускають до нього спецкомісію Мінкульту.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 18.04.2023 12:07