Торгові війни між США і Китаєм: хто виграв і хто програв?

04 ЛЮТОГО 2019 22:26

З першого березня Китай і США планують в черговий раз підвищити тарифи - в продовження торгової війни, яка почалася між двома країнами в минулому році.

Експерти Конференції ООН з торгівлі і розвитку (ЮНКТАД) попереджають, що наслідки протистояння між двома найбільшими економіками відчують всі, але навіть ті, хто розраховує на виграш, можуть зіткнутися з серйозними труднощами.

«Через великий обсяг економік США і Китаю тарифи, які вони вводять, неминуче відіб'ються на міжнародну торгівлю», - говорить глава відділу міжнародної торгівлі ЮНКТАД Памела Кок-Хамельтон.

Згідно з даними дослідження, проведеного експертами цієї організації, двостороннє підвищення тарифів практично не поліпшить становище місцевих компаній на внутрішніх ринках.

«Ми проаналізували ситуацію і дійшли висновку, що тарифи не здатні ефективно захистити інтереси місцевих компаній, але вони істотно обмежують обсяги торгівлі з країною, проти якої вони спрямовані», - каже Кок-Хамельтон.

За її словами, в разі США і Китаю, що звільнилося місце на ринку займають компанії з інших країн. За даними дослідження, нові тарифи США торкнуться китайського імпорту на загальну суму в 250 млрд доларів. 82 відсотки цих поставок забезпечать виробники з інших держав, 12 відсотків збережуть за собою китайські компанії, погодившись на підвищені тарифи, і лише 6 відсотків цього сегмента ринку займуть американські фірми.

Аналогічна ситуація - на ринках Китаю. 85 відсотків американського імпорту на суму 85 млрд доларів замістять товари з інших країн; 10 відсотків збережуть компанії з США; і лише 5 відсотків займуть китайські виробники.

Ця формула відноситься до всіх секторів - будь то поставки деревини, автоматичного обладнання, засобів зв'язку або компонентів для точного приладобудування. Причина проста: двосторонні тарифи відбиваються на конкурентоспроможності компаній на світовому ринку і розширюють можливості третіх сторін, яких цей захід не зачіпає.

В результаті американо-китайської торгової війни виграють великі економіки, перш за все - Європейського союзу. Європейські компанії збільшать обсяги свого експорту на 70 млрд доларів: на 50 млрд за рахунок поставок в США і на 20 млрд - за рахунок Китаю.

Ще 20 млрд «розберуть» Японія, Мексика і Канада. Виграють також компанії з Австрії, Бразилії, Індії, Філіппін, Пакистану та В'єтнаму.

Ці цифри можуть здатися незначними в порівнянні із загальним обсягом глобальної торгівлі, який в минулому році досяг 17 трильйонів доларів. Проте, для кожної окремо взятої країни це - суттєві показники. Але навіть ті, хто виявиться у виграші, можуть зіткнутися з певними труднощами.

Наприклад, китайські тарифи на сою відкривають необмежені перспективи для виробників з Бразилії - вони можуть стати головним постачальником цієї продукції, освоївши гігантський ринок Китаю. Але як довго будуть діяти нові тарифи, невідомо: США і Китай можуть прийти до компромісу, а бразильські компанії - залишитися за бортом. З цієї причини в Бразилії не вирішуються на нові інвестиції, які можуть стати збитковими. В цьому випадку постраждають і бразильські тваринницькі ферми, які використовують сою як корм для тварин: сировина сильно подорожчає.

В цілому ж торгові війни будуть мати негативні наслідки для нестабільної світової економіки, а спад відіб'ється на цінах на сировинні товари, стан фінансових ринків і вартості валют. Ці тенденції насамперед ударять по країнам, що розвиваються.

У ЮНКТАД також побоюються, що тарифне протистояння вилиється в валютні війни. В цьому випадку країнам і компаніям стане набагато складніше обслуговувати доларові кредити.

Крім того, приклад Китаю і США може виявитися заразливим, вважають в ЮНКТАД, і інші країни також почнуть проводити політику протекціонізму. Зазвичай в таких випадках страждають найслабші учасники ринку.

Протистояння торгових гігантів надасть «ефект доміно» на всі країни світу і сектора економіки, оскільки виробництво стає все більш взаємозалежним. В результаті збільшення тарифів на складові зазнає збитків не тільки компанія, яка займається складанням і збутом, а й постачальники інших деталей.

Наприклад, підвищення тарифів на китайські товари завдасть компаніям у Східній Азії збиток на загальну суму в 160 млрд доларів.

Торгова війна між США і Китаєм почалася в минулому році. У січні 2019 року очікувалося чергове підвищення тарифів, але Вашингтон і Пекін домовилися заморозити його до першого березня. На даний момент сторонам поки не вдалося досягти нового компромісу.

Економіка, 04.02.2019 22:26