Фото: Мілітарний

Три країни НАТО закликали негайно посилити ППО на східному фланзі Альянсу: з чим це пов'язано

Міністри оборони Румунії, Польщі та Латвії підписали спільний лист до союзників, у якому наголошується на необхідності негайного запровадження моделі ротації протиповітряної оборони НАТО, а також посилення діяльності Альянсу зі стримування, спостереження, розвідки та повітряного патрулювання на східному фланзі Альянсу.

Про це повідомляє Delfi.

У середу, 18 вересня, міністр оборони Латвії Андріс Спрудс на зустрічі міністрів оборони Бухарестської дев'ятки закликав союзників знайти негайні колективні рішення щодо зміцнення повітряного простору НАТО.

В ініційованій Латвією зустрічі взяли участь представники Румунії, Польщі та Литви, щоб обговорити нещодавні порушення повітряного простору НАТО російськими безпілотниками, а також кроки на рівні держав та Альянсу, які необхідно зробити для зміцнення повітряного простору НАТО. Міністри оборони Румунії, Польщі та Латвії підписали спільний лист до союзників.

Як заявили в міністерстві оборони, російська агресія продовжує створювати ризики та загрози для країн НАТО, включно з порушенням повітряного простору російськими безпілотниками. За останній місяць інциденти за участю російських дронів сталися не лише у Латвії, а й у Румунії та Польщі. Це нова реальність, яку не можна залишати без уваги та відповіді, наголосив Спрудс.

Міністри вважають, що країни НАТО повинні зміцнювати свою здатність виявляти, ідентифікувати та нейтралізувати низькі та повільно летючі об'єкти й ротація ППО має бути введена негайно.

У спільній заяві міністри "Бухарестської дев'ятки" засудили війну Росії проти України. Міністри також рішуче засудили Росію за неодноразові порушення повітряного простору НАТО у Латвії, Румунії, Польщі та інших країнах Альянсу.

Бухарестська дев'ятка — платформа для обговорення питань безпеки, в якій беруть участь Латвія, Литва, Естонія, Польща, Чехія, Словаччина, Угорщина, Румунія та Болгарія.

Раніше генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Північноатлантичний альянс міг докласти більше зусиль, аби запобігти повномасштабному вторгненню Росії на територію України у лютому 2022 року.

Нагадаємо, нещодавно міністр оборони Литви Лаурінас Кащюнас закликав змінити алгоритм місії НАТО з патрулювання повітряного простору в країнах Балтії після нещодавнього падіння російського військового безпілотника в Латвії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 18.09.2024 23:15