Лаурінас Кащюнас. Джерело: Getty Images / Global Images Ukraine

Міноборони Литви закликало НАТО збивати російські безпілотники

Міністр оборони Литви Лаурінас Кащюнас закликав змінити алгоритм місії НАТО з патрулювання повітряного простору в країнах Балтії після нещодавнього падіння російського військового безпілотника в Латвії.

Про це повідомляє LRT.  

"Повітряна поліція має не лише патрулювати, а й, якщо необхідно, якщо можливо, якщо дозволяє час, скорочувати ланцюжок прийняття рішень на рівні НАТО, щоб вони могли негайно вилетіти та знищити безпілотники", — заявив Кащюнас журналістам 11 вересня.

Він додав: якщо радари виявлять, що безпілотник може проникнути на територію країни НАТО, інформація має бути оперативно передана до штаб-квартири Альянсу.

"Штаб НАТО оцінює ситуацію, щоб побачити, чи є достатні докази того, що це ворожий безпілотник, а не якийсь інший загублений літак, а потім швидко ухвалюється рішення про розгортання літаків повітряної поліції. Це певний алгоритм і його треба прискорити", — пояснив Кащюнас.

На запитання щодо реакції Вільнюса у разі порушення повітряного простору Литви безпілотником агресора, міністр оборони відповів, що це має бути колективне рішення НАТО.

За його словами, попередня інформація свідчить про те, що безпілотник не мав "ворожих цілей" або "конкретних цілей для польоту на територію Латвії". Місія НАТО з патрулювання повітряного простору в країнах Балтії здійснюється з Литви й тимчасово з Латвії, доки естонська авіабаза перебуває на ремонті. Литва також закликає НАТО посилити протиповітряну оборону країн Балтії, ухваливши модель ротаційної протиповітряної оборони.

"Зараз місія з патрулювання повітряного простору в принципі призначена для інших цілей, а саме для моніторингу повітряного простору і, скажімо, для супроводу іноземних літаків, які порушили повітряний простір, з цього повітряного простору", — сказав Кащюнас.

Падіння російського безпілотника у Латвії

Інцидент трапився 7 вересня в Резекненському краї на Сході країни. Наступного дня, 8 вересня, у регіоні було виявлено уламки безпілотника. Як повідомляло міністерство оборони Латвії, дрон летів із території Білорусі, увійшов у повітряний простір Латвії рано-вранці в суботу і був одразу ж помічений. У командуванні національних збройних сил пізніше поінформували, що "Шахед" був начинений вибухівкою, але його ціллю була Україна. Після цього країна вирішила посилити протиповітряну оборону на східному кордоні. 

Реагуючи на інцидент, президент Едгарс Ринкевичс заявив, що на подібні інциденти з ворожими дронами необхідна колективна реакція світу, адже "кількість таких випадків на східному фланзі НАТО зростає".

Нагадаємо, 9 вересня міністерство закордонних справ Латвії викликало тимчасового повіреного у справах посольства Росії та висловило категоричний протест у зв’язку з падіння безпілотника РФ на території країни. Своєю чергою представник країни-агресорки пообіцяв, що поінформує про це російське МЗС.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 12.09.2024 10:20