Андрей Пленковіч. Джерело: politico

Ще одна країна Європи відмовилася від імпорту українського зерна

Хорватія не імпортуватиме українське зерно. У країні розглядають варіант із забороною на такий імпорт за прикладом Польщі, Угорщини та Словаччини.

Про це повідомив Politico з посиланням на заяву прем'єр-міністра Хорватії Андрея Пленковіча.

"Позиція та бажання Хорватії полягають у тому, що ми є транзитною країною, а не країною, яка отримує величезну кількість українського зерна, яке дешевше, ніж наше, що означало би, що наші фермери перебувають у біді", — пояснив він.

Як відомо, Україна подала судовий позов проти трьох країн Європейського Союзу до Світової організації торгівлі через їхню відмову зняти заборону на українську сільськогосподарську продукцію. Польща, Угорщина та Словаччина запровадили односторонні заборони, кинувши виклик Європейській комісії, яка минулої п'ятниці вирішила дозволити продаж українського зерна у ЄС.

На запитання, чи Хорватія запроваджуватиме аналогічну заборону, Пленковіч не відповів, але повторив, що хорватські порти нині полегшують транзит українського зерна до третіх країн.

Нагадаємо, нещодавно Хорватія запропонувала Україні використовувати свої морські порти, тоді як доступ до Чорного моря заблоковано Росією. Віце-прем'єр-міністр України Юлія Свириденко 7 вересня заявила, що Україна почала експортувати зерно через хорватські порти. Країни домовилися розвивати цей напрямок партнерства.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 19.09.2023 13:01