На фото: Сергій Ніколайчук. Джерело: НБУ

Що буде з інфляцією і чи вдасться закрити бюджетні потреби: відповідь Нацбанку

Вже у липні цього року державний регулятор Національний банк України оновить макропрогноз. Наразі спостерігається домінування ризиків у бік погіршення прогнозу економічного зростання.

Про це у ході дискусії Центру економічної стратегії повідомив заступник голови Нацбанку Сергій Ніколайчук. Він, зокрема спрогнозував, що буде з економікою та цінами в нашій державі.

Посадовець підкреслив, що Національний банк робить прогноз на економічне зростання на рівні 3% у 2024 році, що перебуває в рамках діапазону консенсус-прогнозу (2,5-4%).

Ніколайчук також виокремив головні фактори, які мають визначальний вплив на економічну динаміку:

  • ситуація на фронті та можливості захистити бізнес та населення від тероризму РФ;
  • відновлення енергетичного сектора;
  • вплив міграції та мобілізації на трудовий потенціал.

Водночас заступник голови Нацбанку заявив, що ризики частково покриваються краще за прогнозовану ситуацію в перші п'ять місяців року.

При цьому досить гостро відчуваються обмеження з боку пропозиції, зокрема через брак робочої сили та дефіцит потужностей з генерації електроенергії. Водночас інвестиції у безперервну роботу енергетичної інфраструктури з боку бізнесу, центральної та місцевої влади можуть здійснити короткостроковий поштовх для активності в економіці.

Сергій Ніколайчук наголосив, що фактична динаміка інфляції дещо нижча за очікування Нацбанку, але базова інфляція наближається до прогнозу. Регулятор очікує, що інфляційні процеси помірно прискоряться у 2024 році та повернуться до цільового діапазону (5%) у наступні роки.

Заповнення бюджетних потреб, за словами заступника очільника Національного банку, є цілком реалістичним завданням для Мінфіну, зважаючи на майже 38 мільярдів доларів очікуваної міжнародної фінансової допомоги у 2024 році та потенціал внутрішнього ринку запозичень.

Міжнародні фінансові резерви очікуються на рівні 42-43 мільярдів доларів за підсумками цього року.

"Ситуація із зовнішнім фінансуванням поки що виглядає суттєво кращою порівняно з квітнем, зокрема, враховуючи нещодавню політичну заяву країн G7 про виділення Україні 50 млрд доларів через механізм прискорення отримання доходів від знерухомлених активів РФ. Водночас для їх фактичного отримання попереду ще багато технічних консультацій та політико-дипломатичної роботи", — резюмував Сергій Ніколайчук.

Курс долара у 2024 році

Відомо, що у державному бюджеті на 2024 рік прогнозований середньорічний курс долара закладено на рівні 40,7 гривні. Інфляцію закладено на рівні 9,7% проти 28% у 2023 році.

Варто зазначити, що раніше у Нацбанку підвищення курсу долара щодо гривні пов'язували з активізацією видатків від уряду, які зросли з другої половини березня, а також через вичерпування ефекту від продажу валюти задля сплати річних податків.

Своєю чергою Міжнародний валютний фонд прогнозує поступове зростання курсу долара з 2025 року. У 2027 році валюта може перетнути позначку в 50 гривень за долар.

Нагадаємо, 13 червня правління Національного банку ухвалило рішення знизити облікову ставку з 13,5% до рівня 13% річних. Це допоможе відновити українську економіку без додаткових ризиків для фінансової стабільності. Зміни набули чинності 14 червня 2024 року.

Раніше у Нацбанку повідомили, що на ріст курсу долара, який спостерігається протягом останніх двох місяців, впливає збільшення бюджетних видатків. Проте ситуація на валютному ринку України залишалася контрольованою.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Економіка, 26.06.2024 09:31