Фото: depositphotos

Що буде з інфляцією у 2024 році: прогноз економіста

Минулого року Україні вдалося суттєво знизити інфляцію. Наша держава продовжує працювати над забезпеченням макроекономічної стабільності у 2024 році, адже вона є необхідною передумовою для подальшого відновлення економіки.

Чи зросте інфляція у поточному році та що впливатиме на її рівень, в інтерв’ю TrueUA розповів експерт Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

"Якщо курс падатиме, то автоматично ростимуть ціни на ті товари, які завозяться по імпорту. У нас від'ємне сальдо торговельного балансу 34 мільярди доларів. Тобто ми на 34 мільярди доларів більше завезли товарів, ніж продали", — пояснив експерт.

За словами економіста, на сьогодні в Україні товари довгострокового використання не виробляються. 

"Ви бачили українські холодильники чи автомобілі у продажу, або ж комп'ютерну техніку? Все це імпорт. Ми себе забезпечуємо хіба що харчовими продуктами, але лише на 90%", — акцентував Пендзин.

Експерт пояснив, що все це має безпосереднє відношення до валютного курсу. За його словами, чим слабшою буде гривня, тим дорожче буде курс, а відповідно — ціна на товари.

"Тому інфляція також напряму залежить від макроекономічної допомоги", — зазначив економіст.

Нагадаємо, раніше міністр фінансів Сергій Марченко зазначав, що у 2024 році в Україні інфляція очікується на рівні 9,7%. Тобто зростання цін в Україні продовжуватиметься, проте його темпи значно знизяться порівняно, наприклад, з 2022 роком, коли річна інфляція сягала 26,6%. Також очікується зниження офіційного рівня безробіття із майже 19% до 13,4%.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 21.01.2024 06:32