Фото: Генштаб ЗСУ

Що може сповільнити контрнаступ ЗСУ: оцінка ISW

Український контрнаступ може ускладнити широке застосування окупантами засобів радіоелектронної боротьби (РЕБ). Їх рашисти активно використовують на Запорізькому напрямку.

Про це повідомив Інститут вивчення війни (ISW).

За даними аналітиків, відповідне обладнання ускладнює для українців використання високоточних боєприпасів і порушує український зв'язок. В Інституті зауважили, що російські воєнкори стверджують, що російські комплекси радіоелектронної боротьби заважають українським військам використовувати високоточні боєприпаси, керовані за GPS-координатами, та сильно порушують український радіозв'язок. Комплекси РЕБ "Мурманськ-БН" окупанти використовують для порушення роботи датчиків українських засобів повітряної розвідки, а комплекси РЕБ "Красуха-4" — для придушення зв'язку з супутниковими сигналами у радіусі 300 км.

"ISW раніше оцінювала, що російські можливості РЕБ зіграли вирішальну роль в ускладненні українських атак на Запорізькому напрямку. Хоча неясно, чи є тривала успішна російська тактика РЕБ результатом переважаючих можливостей чи ефективнішого використання цих систем Росією", — йдеться у звіті Інституту.

Водночас українські військові продовжували контрнаступальні операції як мінімум на трьох напрямках та досягли успіхів. Як заявив прес-секретар Генштабу ЗСУ Олександр Штапун, бійці провели успішні наступальні операції на північ і північний захід від Бахмута. У прес-центрі групи військ "Таврія" повідомили, що ЗСУ просунулися до одного кілометра в західній частині Донецької області та продовжують спроби покращити свої тактичні позиції в районі Вугледару (30 км на південний захід від Донецька).

Заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу ЗСУ бригадний генерал Олексій Громов повідомив, що наші війська просунулися до 3 км у районі Малої Токмачки на заході Запорізької області й до 7 км у районі Великої Новосілки на заході Донецької області та звільнили сім населених пунктів у цих районах з моменту початку контрнаступальних операцій.

Експерти з Інституту зауважили, що ЗСУ продовжують наступальні операції. І, ймовірно, роблять це для того, щоб створити умови "для ширших цілей українського контрнаступу, які не відразу зрозумілі й, отже, є початковою фазою триваючого контрнаступу".

Нагадаємо, протягом 14 червня Збройні сили України знищили 580 окупантів. Також наші воїни спалили 12 танків та 10 артилерійських систем.

Українські військові продовжують мужньо боронити країну від російських загарбників і гнати їх на територію РФ. Воїни ЗСУ майстерно знищують одну за одною позицію противника.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 16.06.2023 07:11