Фото: Facebook / Олександр Борняков

Що може вдвічі скоротити кількість людей в окопах: заява Мінцифри

Удвічі скороти кількість військових на передовій можуть допомогти безпілотники та роботизована зброя. Відповідну концепцію вже тестують українські розробники.

Таку заяву зробив заступник міністра цифрової трансформації з питань розвитку IT Олександр Борняков, пише "Укрінформ". 

Він наголосив, що на полігонах вже відбувається тестування концепту, який дозволить замінити людей роботизованими пристоями на лінії фронту.

"За підрахунками аналітиків, сьогодні в середньому на 1-2 кілометри потрібно приблизно 70 людей в окопах. Коштом безпілотних систем, роботизованих систем замінування, розмінування, РЕБ та інших приладів ми можемо скоротити цю цифру до 30", — йдеться у заяві Борнякова.

Посадовець наголосив, що з початку повномасштабного вторгнення оборонні технології в Україні почали швидко розвиватися саме завдяки приватним компаніям. Як зазначив Борняков, на початку війни у 2022 році в Україні були лише три компанії-виробники дронів. Станом на зараз ця кількість зросла до 700.

Це, за його словами, стосується й засобів РЕБ: раніше в Україні їх виробляли сім компаній, а сьогодні — вже 120. Борняков переконує, що вже є десятки розробок на базі штучного інтелекту у сфері розмінування. Водночас серед цих виробників практично немає державних підприємств.

Нагадаємо, що нещодавно безпілотники від п’яти литовських компаній пройшли успішні випробування в Україні. Тепер із виробниками можуть укласти повноцінні контракти.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 13.09.2024 13:21