Фото: US Forces

Що відомо про винищувач F-16, який зможе закрити небо над Україною (інфографіка)

Винищувач F-16 здатен закрити українське небо від російської авіації та ракет. Уся суть в його універсальних характеристиках.

Про це йдеться в публікації Military Media Center.

F-16 — це багатоцільовий винищувач, який поруч зі своїм прямим призначенням повітряного бою, може використовуватися в якості тактичного бомбардувальника, елемента ППО і навіть спеціалізованого літака радіолелектронної боротьби. Таким чином F-16  об’єднує в собі функціонал усіх головних радянських платформ, які сьогодні використовують ПС ЗС України.  

Озброєння  

Різноманітність засобів ураження, які здатна нести ця платформа, дійсно вражає. Ракети "повітря-повітря": базові AIM-7 та AIM-120 AMRAAM, які в останній модифікації ракети здатні вражати ціль у режимі самонаведення на відстані 180 км; ракети "повітря-земля": штурмова AGM-65 "Маверік", протикорабельна і вже відома ворогу в наземній версії AGM-84 "Гарпун", не менш знайома протирадіолокаційна AGM-88 HARM, а також крилата ракета AGM-158 JASSM від Lockheed Martin (HIMARS). Остання в базовій версії здатна наробити знатної бавовни на відстані 370 км. Також можуть використовуватися різноманітні бомби: кориговані, вільнопадаючі, запальні, касетні. 

Характеристики винищувача F-16

Інфографіка: Military Media Center

Маневровість і "далекоглядність"

Хоча F-16 трохи поступається льотній маневровості МіГ-29, ця несуттєва різниця повністю нівелюється просунутою електронікою, яка дозволяє декласувати ворога на далеких дистанціях. Дальність виявлення цілей радаром AN/APG-80 складає майже 200 км, а прицільні контейнери AN/AAQ-33 Sniper, AN/AAQ-13 LANTIRN або AN/AAQ-28 LITENING дозволяють точно відпрацювати ворожі цілі

Масовість 

F-16 наймасовіший літак четвертого покоління. Всього було випущено близько 4600 винищувачів цього типу, а це майже втричі більше, ніж МіГ-29. Масовість передбачає розвинуту інфраструктуру, яка стане в нагоді при обслуговуванні й підтримці бойових спроможностей літака, тоді як дефіцит деталей для радянських платформ зі зрозумілих причин наростатиме.

Нагадаємо, щоб суттєво переламати хід війни в України, Збройним силам достатньо двох-трьох ескадрилій сучасних винищувачів F-16. Це зокрема, 24-36 одиниць техніки.

Командувач Об’єднаних сил ЗСУ генерал-лейтенант Сергій Наєв заявляв, що українські військові опановують більшість західного озброєння за два тижні. Для того, щоби навчитися керувати важливим зразками, потрібно близько двох місяців навчання.

Високий представник Європейського союзу із зовнішньої політики Жозеп Боррель перед засіданням Ради міністрів закордонних справ ЄС у Брюсселі заявив, що тренування українських пілотів на винищувачах F-16 вже розпочалися. Водночас речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат спростував цю інформацію.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 22.05.2023 15:52