На фото: Сергій Ніколайчук. Джерело: НБУ

Що впливає на курс долара: у Нацбанку назвали головний фактор

Суттєвий ріст готівкового курсу валют, який фіксували впродовж останнього місяця 2023 року, у Нацбанку пов'язують із сезонністю, яка до війни спостерігалася щороку. 

Про це повідомив заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

"Сезонність залишається вагомим чинником і, власне, це один з важливих факторів зростання чистого попиту на валютному ринку з кінця листопада та протягом грудня", — пояснив він.

За словами Ніколайчука, регулятор брав до уваги, коли визначав тактику своїх дій на валютному ринку і збільшив обсяги інтервенцій у грудні 2023 року, щоб "згладити вплив цього фактору".

"Надалі, я думаю, що сезонний фактор залишатиметься достатньо важливим, але так само важливими будуть і інші чинники, більш фундаментального характеру, які впливають на ситуацію з попитом та пропозицією валюти. Всі ці фактори разом із сезонністю ми також братимемо до уваги, визначаючи свої дії", — пояснив заступник голови Нацбанку.

До того ж Ніколайчук зауважив, що НБУ продовжить "згладжувати значні курсові коливання".

"І фактичні курсові коливання були не настільки суттєвими, навіть якщо порівнювати з тими коливаннями, що в нас були в період 2016-2021 років, між двома російськими вторгненнями", — акцентував він.

Варто зазначити, що офіційний курс долара з початку грудня зріс на 4,5% з 36,38 до 38,00 гривні за долар. За даними аналітиків, ситуацію на валютному ринку у січні важко спрогнозувати, адже курс залежатиме від того, чи нададуть партнери макрофінансову допомогу Україні, а також від балансу попиту і пропозиції на валюту. Експерти припускають незначні коливання курсу, однак курсові межі значно не зміняться. 

Своєю чергою голова Національного банку України Андрій Пишний дав українцям обіцянку забезпечувати "курсову стійкість" протягом 2024 року. 

Нагадаємо, за даними НБУ, у грудні 2023 року українці купили рекордний за 11 років обсяг валюти. Комерційні банки продали 2,596 мільярда доларів. Чиста купівля валюти населенням в останній місяць минулого року склала 1,026 мільярда доларів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 12.01.2024 04:30