Фото ілюстративне. Джерело: defensie.nl

"Туман війни": чому в Україні не коментують повідомлення західних ЗМІ про начебто прибуття F-16

Різні джерела інформують, що Україна вже отримала перші винищувачі F-16. Однак на офіційному рівні підтвердження таким повідомленням наразі немає, хоча в Офісі президента їх не спростовують.

Зокрема, про прибуття в Україну шести літаків F-16 повідомило видання The Times. Там зазначили, що шість літаків надали Нідерланди, а ще декілька незабаром прибудуть із Данії.

У Повітряних силах Збройних сил України поки що відмовилися прокоментувати цю інформацію.

Своєю чергою, міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс теж заявив у дописі в соціальній мережі X, що Україна вже отримала першу партію винищувачів F-16 у межах оборонної допомоги з боку Заходу. Щоправда, не уточнив їх кількість.

Литовський чиновник звернув увагу, що така підтримка у вигляді передачі відповідних довгоочікуваних літаків українській стороні з боку партнерів раніше здавалася нібито неможливою.

"F-16 в Україні. Ще одна неможлива річ виявилася цілком можливою", — йдеться в публікації Ландсбергіса.

При цьому офіційний представник США розповів агенції Reuters на умовах анонімності, що доставлення винищувачів завершено. Associated Press також написав, що перші винищувачі F-16 Україна вже отримала. Інформаційна агенція США уточнила, що про це їй підтвердили український дипломат і американський офіційний представник, теж на умовах анонімності.

Натомість українська сторона офіційно не підтверджує та не спростовує інформацію про нібито прибуття до країни першої партії західних винищувачів F-16.

На прохання журналістів прокоментувати публікації радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк в ефірі національного телемарафону "Єдині новини" висловився про доцільність "туману війни" в цьому контексті.

"Я бачу що це відображається в інформаційних спекуляціях. Хотілося б, аби цих спекуляцій було менше. Все ж треба звертати увагу на офіційні коментарі", — зазначив Подоляк.

Він звернув увагу, що у публікаціях західних ЗМІ не було посилання на жодне якесь офіційне джерело.

"Я вже не кажу про українську сторону. Ми не будемо це коментувати ні "так", ні "ні". Чому? Тому що для нас це фактор суттєвого виживання, мається на увазі авіаційна компонента. Точно казати про те, чи є, чи у нас їх немає, в наш час це не потрібно. Але у них навіть немає посилань на джерела на Заході", — сказав радник керівника Офісу президента.

Крім того, Подоляк із жалем зауважив, що це "спотворює інформаційний простір, на жаль, це спотворює реальні очікування, уявлення про те, з якими складнощами стикається Україна з погляду забезпечення цього етапу війни".

"Тому я просто раджу чекати на офіційні підтвердження з одного боку чи з іншого", — сказав він.

Подоляк додав, що довгий час партнери України постійно розповідали, що вони "нам щось передають".

"Зараз таких заяв не роблять, тому що розуміють, що це дещо дивнувато буде. Так само Україна не робить зараз офіційних заяв, якщо будемо отримувати ті чи інші види зброї. Або президент, або головнокомандувач буде це коментувати", — сказав він.

За словами радника голови Офісу президента, це та тема, де "туман війни" дуже доречний, тому що це має певним чином відображатися на полі бою.

Нагадаємо, вчора видання The Telegraph повідомило, що Україна здійснила перші бойові вильоти на літаках F-16 після довгоочікуваного прибуття винищувачів американського виробництва. Сучасні бойові літаки досі використовувалися лише як засоби "протиповітряної оборони".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 01.08.2024 09:18