Фото: USM

Туреччина ратифікувала угоду про зону вільної торгівлі з Україною: чому це важливо

Туреччина ратифікувала угоду про вільну торгівлю з Україною. Основні сфери співпраці — чорна металургія, машинобудування, енергетика, автомобілебудування та зерно.

Про це повідомила перша віце-прем'єр-міністерка України Юлія Свириденко.

"Туреччина ратифікувала угоду про вільну торгівлю з Україною, яку підписали ще на початку 2022 року. Ми прагнемо створити сценарій взаємовигідної торгівлі. Наступним кроком буде забезпечення безпеки. Ми прагнемо створити безпрограшний торговельний сценарій. Наступний крок — забезпечити ратифікацію в українському парламенті. Наше бачення — сприяти створенню єдиної економічної зони, що охоплює всі прибережні держави Чорномор'я, за винятком Росії, створюючи рівні умови для всіх", — заявила вона.

За даними турецького видання Daily News Hurriyet, угоду було підписано 3 лютого 2022 року, а президент Реджеп Таїп Ердоган схвалив її лише 1 серпня поточного року.

Міністр торгівлі Туреччини Омер Болат заявив, що обсяг двосторонньої торгівлі Туреччини та України у 2023 році становив 7,3 мільярда доларів. Він підкреслив, що після ратифікації угоди про вільну торгівлю очікується, що обсяги збільшаться до 10 мільярдів доларів за короткий період.

"Турецькі компанії братимуть активну участь у реалізації турецько-української робочої групи з відновлення України, яку ми спільно підписали в Стамбулі в січні цього року", — додав він.

Нагадаємо, 1 серпня в Стамбулі відбулася церемонія спуску на воду військового корабля "Гетьман Іван Виговський". Туреччина передасть корвет Україні в першому кварталі 2027 року.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 02.08.2024 18:52