Корвет "Гетьман Іван Виговський". Джерело: qha.com.tr

У Туреччині визначилися з датою, коли передадуть Україні корвет "Гетьман Іван Виговський"

У четвер, 1 серпня, в Стамбулі відбулася церемонія спуску на воду військового корабля "Гетьман Іван Виговський". Туреччина передасть корвет Україні в першому кварталі 2027 року.

Про це повідомило видання Kırım Haber Ajansı з посиланням на заяву генерального директора турецької суднобудівної компанії STM Озгюра Гюлерюза під час церемонії спуску на воду корвета "Гетьман Іван Виговський".

За його словами, Україна та Туреччина розпочали реалізацію проекту ще 2020 року після переговорів між делегаціями. Пізніше країни підписали угоду у сфері розвитку оборонної промисловості.

Будівництво "Гетьмана Івана Виговського" розпочалося 2022 року. Перше плавання заплановане на 2026 рік, а вже в першому кварталі 2027 року корвет передадуть Україні.

"Ми з повагою вшановуємо пам'ять українських воїнів і людей, які загинули в боротьбі за територіальну цілісність і суверенітет України. Я хотів би висловити, що ми завжди стоїмо поруч з Україною, яка переживає складний період як країна, та що ми продовжимо наші зусилля щодо зміцнення українського флоту", — додав Гюлерюз.

Як відомо, 2020 року Україна замовила в Туреччини кораблі типу корвет Ada. "Гетьман Іван Мазепа", який побудували в Туреччині, спустили на воду в жовтні 2022 року. Вже наприкінці того ж року розпочалося будівництво "Гетьмана Івана Виговського".

Спочатку кораблі планували оснастити на суднобудівному заводі "Океан" в Україні, однак плани змінилися після повномасштабного вторгнення російських терористів.

Нагадаємо, що 8 березня цього року президент України Володимир Зеленський під час візиту до Туреччини відвідав корвет "Іван Мазепа", який будується для України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 02.08.2024 12:35