Фото: eurointegration.com

Туреччина, Румунія та Болгарія розпочали розмінування Чорного моря

У понеділок, 1 липня, Туреччина, Румунія та Болгарія створили спільні сили з пошуку мін у Чорному морі. Це підвищить безпеку судноплавства, особливо під час експорту українського зерна.

Про це повідомляє Bloomberg.

Як зазначає джерело, ініціатива, очолювана Стамбулом, є першою великою спільною акцією країн Чорного моря з моменту вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року і спрямована на знешкодження мін, що дрейфують у певних районах Чорного моря внаслідок війни.

Росія та Україна є ключовими виробниками зерна, і війна поставила під загрозу безпеку постачання. Київ запустив власний експортний маршрут через Чорне море минулого року після провалу угоди про безпечний коридор, підтриманий Росією, Туреччиною та Організацією Об'єднаних Націй. Це успішно збільшило експорт і допомогло економіці зростати швидше, ніж прогнозувалося, але цей шлях залишається ризикованим.

Минулого року російський ракетний удар поблизу ключового українського порту Одеса вразив торгове судно, внаслідок чого загинув пілот і поранено інших. Судно, найняте сільськогосподарським гігантом Cargill Inc., також було пошкоджене вибухом під час виходу з українського порту на Чорному морі у листопаді.

Україна заявила в березні, що експорт із її чорноморських портів майже повернувся до довоєнних обсягів після повторних атак і збоїв з моменту повномасштабного вторгнення Росії. Проте порти навколо Одеси стикаються з частими ударами з боку Росії, які продовжують переривати діяльність.

Нагадаємо, ще у січні повідомлялось, що три країни-члени Північноатлантичного альянсу — Туреччина, Румунія та Болгарія об'єднали зусилля для пошуку мін у Чорному морі та підписали меморандум. Дані зусилля спрямовані на підвищення безпеки судноплавства та на підтримку експорту українського зерна. Меморандум про взаєморозуміння було підписано у Стамбулі, що стало першою великою спільною акцією чорноморських країн з того часу, як президент Володимир Путін розпочав повномасштабне вторгнення в Україну у лютому 2022 року.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 01.07.2024 13:58