Фото: eurointegration.com

Три країни НАТО підписали угоду про розмінування Чорного моря, — Bloomberg

Три країни-члени Північноатлантичного альянсу — Туреччина, Румунія та Болгарія об'єднали зусилля для пошуку мін у Чорному морі та підписали меморандум. Дані зусилля спрямовані на підвищення безпеки судноплавства та на підтримку експорту українського зерна.

Про це повідомляє  Bloomberg.

Ініціатива, яку очолює Стамбул, покликана знешкодити міни, що дрейфують у певні райони Чорного моря. Вторинним мотивом, як  зазначає видання, є виключення інших членів НАТО із зусиль безпеки, включаючи США та Великобританію, щоб уникнути ескалації напруженості в регіоні.

Наголошується, що Росія та Україна є великими виробниками зерна, і війна дедалі більше загрожує безпечному проходженню вантажів. Разом з тим, з середини вересня 2023 року Україна перевезла через свій Чорноморський коридор 15 мільйонів тонн вантажів, переважно продуктів харчування, оскільки скорочення фінансової допомоги з боку союзників робить для країни ще більш важливим забезпечення доставки своїх товарів на світові ринки. Значні поставки також потрібні для того, щоб експортувати більший, ніж очікувалося, урожай минулого року.

Меморандум про взаєморозуміння було підписано у четвер у Стамбулі, що стало першою великою спільною акцією чорноморських країн з того часу, як президент Володимир Путін розпочав повномасштабне вторгнення в Україну у лютому 2022 року.

Нагадаємо, 7 грудня у Вашингтоні у межах українсько-американської конференції оборонних індустрій Україна та США підписали Меморандум про співробітництво щодо спільного виробництва зброї та обміну технічними даними. Зазначається, що документ передбачає те, що наша держава отримає потужності, які необхідні для успіху на полі бою в найближчій перспективі, а в довгостроковій перспективі сприятимуть економічному відновленню та зміцненню обороноздатності.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 11.01.2024 12:25