Фото: Офіс президента

У Байдена анонсували, що Україна та США підпишуть завтра безпекову угоду

У четвер, 13 червня, Україна та Сполучені Штати Америки підпишуть двосторонню угоду про гарантії безпеки. Це станеться на полях саміту "Великої сімки", який відбудеться в Італії.

Про це повідомив радник президента США з нацбезпеки Джейк Салліван, пише Barron's.

"Завтра президент США Джо Байден і президент України Володимир Зеленський сядуть, щоб обговорити нашу рішучу підтримку України зараз і в майбутньому", — заявив він.

За його словами, після цієї зустрічі лідери підпишуть двосторонню угоду про безпеку. Вона не міститиме жодних зобов’язань щодо використання збройних сил США, але передбачатиме зброю та допомогу Україні, яку Вашингтон підтримує після вторгнення у 2022 році.

"Підписавши це, ми також надішлемо Росії сигнал про нашу рішучість Володимиру Путіну. Він думає, що може допомогти замаскувати коаліцію, яка підтримує Україну. Він помиляється", — наголосив Салліван.

Керівник Офісу президента України Андрій Єрмак також підтвердив підписання угоди.

"Мій добрий друг, радник з нацбезпеки президента США Джейк Салліван анонсував підписання безпекової угоди між Україною та Сполученими Штатами на саміті G7 вже цього тижня, який відвідає президент України Володимир Зеленський", — написав він у Telegram. 

За його словами, це буде вже 16 підписана угода про гарантії безпеки.

"Велика честь очолювати команду делегації щодо підписання безпекових гарантій. Ми пройшли великий шлях співпраці з США і вся команда зробила велику роботу, щоб ця майбутня угода стала можливою", — зазначив керівник ОП.

Єрмак також нагадав, що за дорученням Володимира Зеленського навесні 2022 року було створено Міжнародну робочу групу з питань гарантій безпеки.

"Андерс Фог Расмуссен і я стали співголовами. У вересні 2022 року група презентувала Київський безпековий договір. Він заклав основу для Спільної декларації країн Великої сімки про підтримку України. Декларація, у свою чергу, окреслила систему двосторонніх угод між Україною та союзними державами щодо зобов'язань у сфері безпеки. Наразі Україна працює над цими конкретними договорами", — додав він.

Нагадаємо, 31 травня у Стокгольмі президент України Володимир Зеленський і прем’єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стере підписали Угоду про співробітництво у сфері безпеки та довгострокову підтримку.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 12.06.2024 19:20