Фото ілюстративне. Джерело: міністерство оборони Республіки Білорусь

У Білорусі відреагували на заклики України відвести війська від кордону

Речник білоруського міністерства закордонних справ Анатолій Глаз запевнив, що його країна не отримувала "офіційних звернень" від Києва з закликом відвести війська від спільного кордону.

Про це повідомляє "БЕЛТА".

Відповідаючи на запитання, чи буде реакція на заяву МЗС України з вимогою "відвести білоруські війська від білорусько-українського кордону", Анатолій Глаз зазначив: "Сьогодні багато хто питає — що це було? І для чого? У нас немає відповідей на ці питання. Їх точно треба адресувати МЗС України".

"Офіційно такі звернення від української сторони ні в якому вигляді до нас не надходили. Ми лише бачили це повідомлення на просторах інтернету. Знаєте, там вистачає всякого. Тож ми самі були б вдячні, якби хтось зміг нам роз'яснити логіку подібних заяв. Як на нашу думку, дуже хитромудру", — сказав прес-секретар.

Він наголосив, що керівництво України запускає через територію Білорусі бойові дрони, а через тиждень дивується діям збройних сил РБ, "які виконують завдання щодо забезпечення безпеки території Білорусі та наших громадян". 

"У нашому розумінні тут все логічно. Особливо якщо врахувати постійні провокації на кордоні з українського боку, дислокацію угруповання військ понад 100 тисяч осіб, закидання в Білорусь терористів, їхнє постачання та фінансування, тотальне мінування прикордонної території та багато інших речей. Але ж ви розумієте, що це в рамках класичної логіки. А якою логікою керується українська сторона, ми не знаємо", — заявив Анатолій Глаз.

Варто зазначити, що раніше білоруський диктатор Олександр Лукашенко віддав вказівки на посилення угруповання військ на Гомельському і Мозирському тактичних напрямках. Військові частини сил спеціальних операцій, сухопутних військ, ракетних військ, зокрема реактивні системи Полонез і комплекси Іскандер, отримали завдання на здійснення маршів у призначені райони.

Нагадаємо, речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко 22 серпня заявив, що Збройні сили Україні повністю контролюють кордон з Республіко Білорусь. Зокрема, провокацій з боку сусідньої держави не зафіксовано, проте загроза залишається актуальною через вплив Москви на Мінськ.

Раніше повідомлялось, що Білорусь перекинула щонайменше тисячу своїх військових у Гомельську область, яка межує з Україною. Це сталося після початку операції в Курській області Росії.

Своєю чергою заступник начальника генштабу Білорусі Віктор Тумар заявив, що громадянам Білорусі роздали б зброю для самозахисту у разі вторгнення українських Збройних сил на територію сусідньої держави. Такі дії могли б завадити пересуванню диверсійним групам України.

Нещодавно керівник Центру протидії дезінформації Ради національної безпеки та оборони Андрій Коваленко заявив, що українцям не варто хвилюватись через зосередження особового складу та військової техніки Республіки Білорусь в Гомельській області біля північних кордонів нашої держави. Ці заходи мають на меті винятково "інформаційні загрози".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 26.08.2024 20:39