Фото: росЗМІ

Росія забирає війська з ключового напрямку та перекидає їх у Курську область, — ЗСУ

Російське військове керівництво відводить деякі підрозділи з Харківщини до Курської області. Проте сил та засобів загарбників на українському фронті залишається достатньо для подальших штурмів.

Таку заяву зробив речник оперативно-тактичного угруповання військ "Харків" Віталій Саранцев в ефірі "Суспільного".

Він наголосив, що окупанти продовжують перетасовувати ту "колоду карт", яка в них є, але ворожих сил та засобів, які лишаються на Харківському напрямку, є достатньо, щоб українці могли розслабитися. 

"Росіяни досі тримають досить значні сили, вогневі засоби для того, щоб завдавати ураження та продовжувати штурми", — йдеться у заяві Саранцева.

Речник ОТУВ "Харків" заявив, що Росія перекидає додаткові резерви на Харківський напрямок. Проте інформація, що це за підрозділи та яка їхня кількість, наразі уточнюється.

Саранцев повідомив, що на окремих ділянках фронту на півночі Харківщини знизилася активність ворожих військ, але це не означає, що вони були відведені. За словами речника, російські військові копають окопи, здійснюють маскування та налагоджують зв'язок.

"Найактивнішою ділянкою є місто Вовчанськ. Також у прилеглих до нього населених пунктах РФ подекуди намагається здійснювати штурмові дії. Це райони Стариці, район Тихого — правий та лівий фланги Вовчанського напрямку. Але всі спроби росіян зупиняються та просування немає", — резюмував Саранцев.

Ситуація на фронті

На Харківському напрямку російські терористи чотири рази штурмували позиції ЗСУ в районах Глибокого, Стариці та Вовчанська. На даний час три бойових зіткнення триває.

На Куп’янському напрямку ворог дев’ять разів атакував українських захисників. Наші військові відбивають ворожі штурми поблизу Петропавлівки, Курилівки, Синьківки та Стельмахівки. Два боєзіткнення досі триває. Ворог активно застосовує авіацію. Зокрема, скинув 10 КАБів на райони населених пунктів Новоосинове, Богуславка та Кругляківка.

На Лиманському напрямку ворожі підрозділи не припиняють атакувати в районах населених пунктів Дружелюбівка, Новосадове, Невське, Торське та Терни. З початку доби на цьому напрямку ЗСУ відбили уже вісім ворожих атак. Поблизу Тернів триває бій.

На Сіверському напрямку противник сім разів атакував поблизу Верхньокам’янського, Виїмки, Білогорівки та Спірного, намагаючись захопити українські позиції. Наші воїни відбили всі атаки.

На Краматорському напрямку загарбники здійснили чотири штурмових дії поблизу Іванівського та Калинівки. Поблизу Калинівки два боєзіткнення продовжуються.

На Торецькому напрямку кількість ворожих атак на даний час складає п’ять. Ворог атакує біля населених пунктів Неліпівка та Торецьк. ЗСУ дають гідну відсіч противнику, три атаки вже відбито, ще два бої триває. Авіація агресора завдала ударів по населеному пункту Дружба некерованими авіаракетами.

Покровський напрямок залишаться найгарячішим. З початку доби, окупанти здійснили вже 20 спроб атакувати українських захисників в районах Воздвиженки, Калинового, Новогродівки, Гродівки, Птичого та Зеленого Поля. Сили оборони вже відбили 11 атак противника, дев’ять боєзіткнень ще тривають.

На Курахівському напрямку загарбники 15 разів атакували підрозділи ЗСУ, намагалися просунутися поблизу Костянтинівки, Георгіївки, Красногорівки та Карлівки. Бої тривають в п’яти локаціях.

На Времівському напрямку окупанти сім разів йшли в наступ на позиції українських військ. Поблизу Вугледара, Водяного та Костянтинівки вже відбито три ворожих атаки, бої тривають поблизу Водяного.

На інших напрямках на даний час ворог активних дій не веде, проте, залучає бомбардувальну та штурмову авіацію, обстрілює позиції українських військ та населені пункти з артилерійського озброєння та РСЗВ.

Нагадаємо, раніше аналітики американського Інституту вивчення війни заявляли, що західні партнери України можуть надати допомогу українській армії, яка дасть перевагу в артилерії над Росією та дозволить захопити ініціативу на полі бою, що може змінити траєкторію війни.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Війна, 23.08.2024 17:22