Фото: ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ

В ISW пояснили, що може допомогти Україні захопити ініціативу на полі бою

Західні партнери України можуть надати допомогу українській армії, яка дасть перевагу в артилерії над Росією та дозволить захопити ініціативу на полі бою, що може змінити траєкторію війни.

Про це повідомляють аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War).

Так, аналітики наголошують, що нещодавні оцінки американської розвідки підкреслюють зусилля української армії щодо розвитку альтернативних та асиметричних можливостей перед обличчям російської переваги у живій силі й техніці, а також постійну залежність країни від західної допомоги у сфері безпеки.

Водночас Міноборони Сполучених Штатів Америки у своєму щоквартальному огляді військової допомоги Україні опублікувало низку оцінок, які багато в чому збігаються з тенденціями та явищами, які можна спостерігати у відкритих джерелах, але проаналізовані з урахуванням статичних, а не динамічних умов на полі бою. Зазначається, що нещодавня військова допомога Вашингтона Києву "майже напевно" буде недостатньою для того, щоб допомогти Збройним силам України зрівняти або перевершити артилерійську перевагу окупаційних військ РФ, яка оцінюється в 10 тисяч артилерійських пострілів на добу.

Розвідувальне управління Пентагону наголошує, що Україна, можливо, збереже здатність здійснювати оборонні операції, але не зможе проводити широкомасштабні контрнаступальні операції принаймні протягом наступних шести місяців.

В ISW додають, що українські військові постійно висловлюють занепокоєння стосовно дефіциту снарядів до артилерії після значних затримок у наданні допомоги з боку США взимку 2023-2024 років та навесні 2024-го, а офіційні особи України раніше визнавали вплив артилерійських обмежень на оборонні та наступальні спроможності ЗСУ, зокрема, й на Донеччині.

Зазначається, що руйнівні обстріли та удари російської авіації планерними бомбами є фундаментальним аспектом кремлівської теорії перемоги в Україні. Відповідно до неї, російські війська можуть продовжувати повільне, виснажливе просування вперед, рівняючи українські населені пункти з землею, незалежно від втрат російської живої сили.

"Ця теорія ґрунтується на припущенні, що російські війська можуть назавжди позбавити Україну можливості оскаржувати ініціативу на всьому театрі бойових дій", — додають аналітики.

Зокрема, в ISW відзначили, що українські війська, продемонстрували здатність розвивати й застосовувати альтернативні й асиметричні можливості. Передусім, це удари безпілотників на великі відстані для часткового протистояння артилерійській перевазі Росії в Україні та захист від російських механізованих і піхотних атак, часто з більш значним ефектом порівняно з менш потужними системами, що застосовують українські війська.

Так, наприкінці липня 2024 року, українські військові успішно відбили серію масштабних російських механізованих атак на заході Донецької області за допомогою ударів безпілотників та обмеженої підтримки артилерії, а російські військові блогери попереджали про загрозу ударів українських FPV-дронів по всій лінії фронту. Водночас українські сили також застосовують удари з великої відстані по російських військових об'єктах і нафтобазах, які постачають військову техніку та паливо, щоб ускладнити російську логістику, змусити Москву перерозподілити засоби протиповітряної оборони, а також підірвати нафтогазову промисловість держави-агресора.

Аналітики визнають, що остання допомога США Україні, однозначно, є недостатньою для подолання нинішньої артилерійської нерівності між російськими та українськими військами, а асиметричні засоби не є заміною артилерії.

"Однак США і ширший західний альянс надалі здатні розв'язувати проблеми України, які спричинені затримками в наданні західної допомоги у сфері безпеки", — йдеться у повідомленні.

У ISW додають, що, як російські, так і українські сили, не мають можливості проводити окремі вирішальні переможні операції, тому вони повинні проводити численні успішні операції з обмеженими оперативними цілями, які в сукупності можуть досягти стратегічних цілей. Зазначається, що Україна могла б використовувати локальні контрнаступальні операції для звільнення території, уникаючи при цьому проблем, пов'язаних із проведенням широкомасштабних контрнаступальних операцій на тлі безперервних затримок і нерішучості Заходу у наданні подальшої військової допомоги.

"За останні місяці українські сили здійснили кілька локальних контратак на півночі Харківщини та в напрямку Кремінної, що на кордоні Луганської та Донецької областей. Це свідчить про спроби українських військ перехопити тактичну ініціативу на окремих ділянках фронту", — зазначили в ISW. 

Водночас українським силам вдалося розпочати локальну наступальну операцію в Курській області РФ та перехопити оперативну ініціативу на цій ділянці фронту. За даними аналітиків, це відвертає увагу російських військ з інших, менш пріоритетних ділянок фронту. Зазначається, що українські сили здатні перехопити ініціативу на полі бою та створити умови для проведення як обмежених, так і широкомасштабних контрнаступальних операцій за умови своєчасної та належної західної допомоги у сфері безпеки.

"Сполучені Штати та міжнародна коаліція, яка підтримує Україну, зберігають за собою значний вплив на військові спроможності українських військ. Так, їх рішення щодо рівня забезпечення країни ресурсами та правил ведення бойових дій проти російських військових об'єктів, можуть суттєво змінити траєкторію війни", — додали в ISW.

Нагадаємо, раніше аналітики ISW повідомляли, що Кремль запустив інформаційну кампанію, спрямовану на те, щоб виправдатися перед своєю внутрішньою аудиторією за те, що Росія надає перевагу збереженню ініціативи на Сході України, а не негайному витісненню українських військ з Курської області. За словами фахівців, на сьогодні влада країни-агресорки намагається налаштувати росіян на ухвалення обмеженої української присутності в Курській області як "нової норми".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 22.08.2024 11:28