Пожежа після падіння літака. Джерело: соцмережі

У Болгарії розбився навчальний літак, загинули пілоти: деталі

У п’ятницю, 13 вересня, під час підготовки до авіаційного шоу на авіабазі поблизу села Граф Ігнатьєво в центральній Болгарії розбився навчально-тренувальний літак L-39 ZA. Загинули два офіцери.

Про це повідомило видання News.bg із посиланням на прем'єр-міністра країни Дімітара Главчева та міністра оборони Атанаса Запрянова. Вони назвали імена загиблих — це Петко Димитров і Венцислав Дункін.

Очевидці повідомили, що після падіння літака розпочалась пожежа. Радниця міністра оборони Болгарії зі зв'язків із громадськістю Евеліна Бранімірова заявила, що на місце вирушили "компетентні органи Військової служби правопорядку", а також очільник Міноборони Атанас Запрянов.

На брифінгу пізніше вдень Запрянов підтвердив, що в результаті аварії загинули два пілоти. Він заявив про скасування запланованого авіашоу, а також оголосив суботу, 14 вересня, днем жалоби у збройних силах Болгарії, щоб вшанувати пам'ять загиблих.

Наразі невідомо, що саме призвело до авіакатастрофи, але, як пишуть деякі болгарські ЗМІ, пілоти L-39 ZA виконували серію складних маневрів на гранично низькій висоті.

Останніми роками в болгарських військово-повітряних силах стається все більше аварій через стару радянську військову техніку та нечисленні тренувальні польоти для болгарських пілотів. Зокрема, 2021 року в Чорному морі під час навчань розбився болгарський винищувач МіГ-29, пілот якого загинув.

Нагадаємо, що 12 липня в Польщі під час підготовки до шоу розбився військово-тренувальний літак M-346 Bielik. Аварія сталася в аеропорту польської Гдині.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 13.09.2024 17:09